(iets) Minder Vlees

Ik keek gister naar Zondag met Lubach en daar zat een item in over vlees. De oproep werd gedaan om iets minder vlees te gaan eten, want klaarblijkelijk maakt dit al een groot verschil. De productie van vlees is namelijk vreselijk vervuilend. Er is bijvoorbeeld 3000 liter water nodig om één biefstukje op je bord te krijgen. Dus leuk dat je de kraan dichtdraait tijdens het tandenpoetsen of op de fiets naar je werk gaat, maar eet je gewoon vlees? Dan heeft dit dus eigenlijk geen enkele zin.

In deze post alles op een rijtje over minder vlees eten: argumenten voor een lagere vleesconsumptie, waar je op moet letten als je vegetarisch kookt en recepten om lekker en gezond te eten zonder vlees.

Puy Linzen Salade


Als het in het nieuws gaat over vlees en de mensen op straat worden gevraagd of ze het wat vinden ‘minder vlees eten’ dan doet half Nederland net alsof vlees eten een diepgewortelde traditie is waar we niet zonder kunnen. Argumenten als ‘kinderen moeten vlees eten om te groeien’ en ‘vlees hoort er gewoon bij’ komen allemaal voorbij. Er lijkt een soort weerzin te bestaan tegen een vegetarisch dieet (want dat is lastig, doe maar gewoon even normaal) en vlees eten wordt gezien als vanzelfsprekend. Eigenlijk is dat vreemd, aangezien (vers) vlees een luxeproduct is dat vroeger helemaal niet dagelijks op tafel verscheen.

Los van het feit dat vegetarisch eten gezond is en helemaal niet ingewikkeld en dus eigenlijk überhaupt geen verdediging nodig zou moeten hebben, hier toch de argumenten om minder vlees te eten op een rijtje.

salade hennepzaadjes avocado tomaat 3Minder vlees eten, waarom?

1.   Er is natuurlijk het argument van dierenleed, maar dat is voor veel mensen helaas geen reden om minder vlees te eten, anders zouden we dat wel terug zien in het assortiment van de supermarkt. Wel ben ik er een groot voorstander van om biologisch vlees te eten als je dan toch af en toe wel vlees eet. Dit is beter voor mens (geen preventieve antibiotica, hormonen) en dier (meer ruimte, beter voer, korter vervoer naar de slacht) en tegenwoordig prima verkrijgbaar, ook voor een acceptabele prijs.
2.   De afgelopen week was er in het nieuws dat vlees op een lijst van de World Health Organisation staat in verband met gezondheidsrisico’s, namelijk een verhoogde kans op kanker. Eerdere studies brengen vlees eten ook in verband met hart- en vaatziekten en diabetes.
3.   De vleesindustrie is vreselijk vervuilend. En wel om drie redenen: klimaatverandering, milieuvervuiling en waterverbruik. De vleesindustrie is namelijk verantwoordelijk voor 14,5 % van de uitstoot aan broeikasgassen en dat is meer dan de gehele wereldwijde transportsector bij elkaar. Één koe stoot net zoveel CO2 uit in een jaar als 4,5 auto (70.000 km) en produceert 26 kuub mest. En dan is er ook nog het waterverbruik. Voor 1 kg rundvlees is 15.000 liter water nodig (voor 1 kg varkensvlees 6000 liter en 1 kg kip 4300 liter). Waar dat water voor gebruikt wordt? Onder andere voor de productie van het voer dat nodig is om de dieren te voeden. Voor 1 kg vlees is namelijk 2 tot 25 kg voer nodig. En voor de verbouwing van dit voer worden er ook nog eens kilometers regenwoud gekapt, met erosie van de bodem als gevolg.

de weg naar Haria

Voel je je dus enigszins begaan met het milieu, of sta je simpelweg open voor een voedingspatroon met iets minder vlees? Dan kun je proberen minder vlees te eten door te kiezen uit vleesvervangers of het koken van vegetarische maaltijden. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en je hoeft het vlees ook absoluut niet te missen, het is gewoon een andere insteek. Ik eet zelf graag meerdere dagen per week vegetarisch en sta er eigenlijk niet eens meer bij stil.

 

Waar moet je op letten als je vegetarisch eet?

Het is belangrijk om er op te letten dat je genoeg eiwitten, ijzer en B-vitamines binnen krijgt, door bijvoorbeeld peulvruchten, eieren en noten te eten. Ook tofu, hummus, tahin en soja passen goed in een vegetarisch voedingspatroon. Als je enkele keren in de week vlees eet, krijg je dit eigenlijk in principe allemaal al binnen, dus om het vooral niet te ingewikkeld te maken: gebruik je gezond verstand, eet zo veel mogelijk vers en met veel groente!

hummus 3

Hieronder een aantal van mijn favoriete vegetarische gerechten

Puy linzen salade. Super voedzaam en met een behoorlijk hoog comfort-food-gehalte!

Falafelburgers van ELLE Eten (ik laat de halloumi-kaas meestal weg en gebruik de helft van de ingrediënten voor twee personen).

Deze heerlijke pastaschotel met aubergine en buffelmozzarella.

Marokkaanse groente stoofschotel met kikkererwten en veel verse groente. Heerlijk verwarmend en echt een recept voor regenachtige dagen. (het tweede recept op de pagina)

Ook een absolute favoriet is deze vullende salade met kikkererwten, zoete aardappel en feta.

Tot slot dit fantastiche recept van Yotam Ottolenghi voor een geweldige volle tomatensoep met brood, kikkererwten, venkel, selderij en nog veel meer. Echt probeer dit recept!

En kijk voor een rijkdom aan heerlijke vegetarische recepten vooral eens op Green Kitchen Stories. Mijn favoriete vegetarische kookboeken zijn Plenty van Ottolenghi en Vegalicious.

– – –

Op de recepten-pagina van de blog zijn alle vegetarische gerechten aangegeven met een √ en dus makkelijk te vinden!

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan op:
http://www.wakkerdier.nl/wat-kun-jij-doen/diervriendelijk-eten/geen-vlees-eten
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx#blok4
http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/eet-gevarieerd/vegetarisch-eten.aspx
En kijk hier de uitzending terug van Zondag met Lubach (vanaf 15:20)

 

♥ MEISJEVANHETLICHT

3 gedachtes over “(iets) Minder Vlees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s