Perspectief van een Levensmiddelentechnoloog

Gastblog - Nadine Smets

Elke dag eten we minstens drie maaltijden en met alle kopjes thee en koekjes tussendoor heb je vaak wel vijf tot acht eetmomenten. Even stil staan is er vaak niet bij, alles moet maar snel snel snel en dat geldt ook voor de consumptie van voedsel. We zijn met z’n allen op zoek naar een wondermiddel dat ons zo snel mogelijk en met zo weinig mogelijk moeite gezond, mooi en het liefst ook nog gelukkig maakt. Het weglaten van bepaald voedsel of juist de consumptie van specifieke superfoods is voor sommige deze heilige graal, maar is dat wel zo terecht?

hazelnoten


Mijn naam is Nadine en samen met mijn partner-in-crime Saskia vorm ik sinds (heel) kort het duo Duidelijk Lekker. Wij verzorgen workshops en demo’s over eten en dan vooral met het doel om onze technische kennis (beiden levensmiddelentechnologie gestudeerd aan de WUR) te delen Nadinemet een groter publiek en om hier en daar broodje aap verhalen over voedsel de wereld uit te helpen. Naast Duidelijk Lekker werk ik in Amsterdam in de biologische grondstoffenhandel waar ik verantwoordelijk ben voor de kwaliteit en de biologische integriteit van de producten.
Ontzettend fijn om zowel op mijn werk als privé met voedsel bezig te zijn! Zo krijg ik alle trends en leuke weetjes mee. Aan de hand van een aantal vragen van Meisjevanhetlicht zal ik mijn mening geven over een aantal hedendaagse voedseltrends.

 

Zijn E-nummers slecht voor je?

Hier kan ik heel kort over zijn, want helaas zijn E-nummers een voorbeeld van legislation gone bad. E-nummers zijn gecreëerd om meer duidelijkheid te geven over additieven en zo de consument op een gemakkelijke manier te informeren over wat er in producten aanwezig is. Zo zijn bijvoorbeeld alle E-nummers die beginnen met een 1, kleurstoffen en met een 2, zoetstoffen. Als een additief een E-nummer heeft gekregen betekent dit juist dat het erkend en goedgekeurd is voor de Europese Unie. Helaas heeft deze codering juist voor veel verwarring gezorgd, precies het tegenovergestelde van de intentie. Zo heeft vitamine C ook een E-nummer en zelfs gelatine! Niks om bang voor te zijn dus, en ook niet slecht voor je.

 

Zijn gluten en witbrood ongezond?

Gluten staan tegenwoordig in een heel slecht daglicht. Ze zouden je ziek maken of zelfs vergiftigen, je krijgt er spontaan jeuk van en we gaan massaal over op glutenvrij. Of moet ik zeggen “pseudo glutenvrij”? Veel mensen die zelfbenoemd glutenintolerant zijn eten namelijk wel havermout en spelt brood, wat beiden veel gluten bevat (bijna evenveel als in hét gluten-bevattende graan, tarwe). In de wetenschap is er nog onenigheid over een eventuele derde variant van een reactie op gluten (op dit moment zijn alleen tarwe-allergie en coeliakie – uit te spreken als seuliakie – erkend). Persoonlijk denk ik dat gluten-, lactose- en suikerallergie tegenwoordig trends zijn en dat we over een paar maanden weer massaal aan de gesuikerde donuts gaan. Dat het aantal mensen met een allergie of intolerantie grandioos zou zijn toegenomen in de afgelopen jaren is ook een uitspraak waar ik zelf niet achter sta. Dit is echter niet compleet onderbouwd, maar mijn mening wordt gedeeltelijk ondersteund door de kennis over allergieën en intoleranties die ik heb vanuit mijn wetenschappelijke studie.

 

Zijn superfoods een goede aanvulling op je dagelijkse voeding?

Wat is nu precies een superfood? Na meerdere malen verpakkingen te hebben afgespeurd ben ik er nog steeds niet achter wanneer iets onder de categorie “superfood” valt. Vooral toen het rijtje aan werd gevuld met boerenkool (EN: kale) viel mijn mond open. De meerwaarde lijkt vooral te zijn dat er veel vitamines en mineralen zitten in deze super gezonde zaadjes, nootjes, vruchtjes en pitjes. Het is zeker waar dat als je gevarieerd eet, en dus ook exoten als chiazaad en gojibessen door je yoghurt gooit, je meer verschillende micronutriënten binnenkrijgt. Het feit dat een appel ook heel veel vitamines bevat en de beukennootjes van de buren ook vol zitten met omega-vetzuren ter wege gelaten is het wel een aanvulling op je voeding, maar of het de bedragen waard is die je soms betaalt, hangt natuurlijk helemaal van jezelf af en van je portemonnee. Voor mij is het bij voedsel altijd belangrijk om een bewuste keuze te maken en even stil te staan bij wat je in je lichaam stopt. Een huisgenoot van me zei ooit wijslijk “My body is a temple, and sometimes my temple needs cheesecake”, en als je dat afwisselt met een handje superfood op z’n tijd ben je hartstikke goed bezig!

– – –

Heb je vragen? Laat dat vooral hieronder een reactie achter!

En hier vind je de FB pagina van Duidelijk Lekker.

 

7 gedachtes over “Perspectief van een Levensmiddelentechnoloog

 1. Gabrielle Pinkster zegt:

  Leuke blog! Waar ik nog steeds veel vragen over heb is het gebruik van melkproducten, of eigenlijk eerder: het gebruik van melk-vervangers. Ik heb veel mensen in mijn omgeving die tegenwoordig zweren bij soja-yoghurt en amandel,- of rijstmelk, maar persoonlijk vraag ik me af of dit nou echt zoveel gezonder is. (Even voor de duidelijkheid: ik heb het hier natuurlijk niet over mensen met een koemelk allergie o.i.d.. Dat lijkt me verder voor zich spreken.) Zouden jullie hier meer over kunnen vertellen?

  Geliked door 1 persoon

  • meisjevanhetlicht zegt:

   Dankjewel voor je reactie! Ik vind dit zelf ook een lastige kwestie. Zeker omdat plantaardige melkproducten uit de supermarkt vaak allerlei toevoegingen bevatten (zoals suiker) die in mijn ogen niet nodig zijn. Maar zelf amandelmelk maken is vrij bewerkelijk, dus ik snap ook dat niet iedereen daar zin in heeft. Wat ik wel weet over melk is dat er vrij veel groeihormonen in zitten en dat sommige mensen daar acne van kunnen krijgen (of dat het erger kan worden). Ik gebruik zelf minimaal koemelkproducten, maar dat heeft ermee te maken dat ik van kinds af aan hier al slecht tegen kon. Het is niet ernstig, maar vooral van on-aangezuurde melkproducten krijg ik gewoon buikpijn. Soms eet ik het toch (het is zo verdomd lekker in toetsjes), maar meestal met spijt achteraf. Maar goed, in die zin heb je aan mij minder voor dit antwoord. Misschien kan Nadine dit beter toelichten!

   Like

  • duidelijklekker zegt:

   Zelf kan ik goed tegen koemelk, maar zeker als je er niet goed tegen kan of bijvoorbeeld er voor kiest om veganistisch te eten is het lastig kiezen tussen alternatieven. Daarnaast is melk drinken überhaupt discutabel. Wellicht een idee om hier binnenkort nog een post over te doen i.s.m. Duidelijk Lekker…? Ik ben er zeker voor te porren ;-)!

   Geliked door 1 persoon

 2. Daphne zegt:

  Enigszins inhakend op de vroeg naar koemelk, vraag ik me af of Nadine iets meer kan vertellen over de eventuele ‘gevaren’ van een overdosis soja? Ik hoor de laatste tijd regelmatig spookverhalen dat soja op je lichaam kan ingrijpen zoals vrouwelijke hormonen. Ik weet er het fijne niet van, maar ik eet regelmatig vleesvervangers op basis van soja en drink dagelijks sojamelk. Moet ik dan ergens voor opletten?
  Ik ben benieuwd!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s