Overgewicht door Gezonde Voeding?

Gastblog - Yvonne Hollander

Regelmatig komt de volgende situatie voor bij mij in de praktijk. Men eet super gezond alleen lukt het niet om gewicht kwijt te raken. Hoe dat kan? Hieronder lees je een voorbeeld uit de praktijk.

amandelen

Ik krijg een aanmelding van een mevrouw die graag wat aan haar gewicht wil doen. Uit het intakegesprek blijkt het volgende aan de hand te zijn. Een vrouw van middelbare leeftijd, heeft werkelijk bijna alle diëten al uitgeprobeerd of alles waar ze van houdt uit haar voedingspatroon geschrapt. Vaak mét resultaat maar uiteindelijk is ook dieetpoging achtenzestig wéér afgelopen. Met als resultaat een paar kilootjes extra waardoor ze inmiddels zo’n 15 kilo te zwaar is.
Nu wil ze graag hulp van een diëtist om het nog een keer te proberen. Zelf was ze onlangs al begonnen met het eten van superfoods, want dit schijnt nu helemaal bij een gezonde leefstijl te horen.

Wanneer ze haar dagelijkse voedingspatroon opsomt, vertelt ze het volgende:
Elke ochtend neemt ze een schaaltje havermout aangemaakt met amandelmelk en voegt er wat chiazaad, gojibessen, walnoten en wat fruit aan toe. Als lunch neemt ze een salade van sla maar soms ook peulvruchten met verschillende soorten rauwkost, wat feta kaas, wat olijven, een avocado en één of twee eieren. Ze zegt daarbij heel stellig: “Van brood wordt je dik!” en vervolgens toch twijfelachtig: “ Ja, toch?”
Tussendoor neemt ze kwark, fruit of noten en als avondeten neemt ze groenten met vlees of vis: “nee geen aardappelen, rijst of pasta! Dát past nu niet meer in haar gezonde leefstijl!”.
In de loop van de avond neemt ze nog een flinke kop thee met een stukje pure chocolade, “dat is echt een verwennerij” voor ze naar bed gaat.

Wat is hier nou mis mee? Allemaal gezonde producten, mag ze nu dan ook geen chocolade meer in de avond?
Het probleem van de hierboven beschreven situatie en van wat ik heel vaak in de praktijk zie, is dat men géén idee heeft hoeveel calorieën zij daadwerkelijk naar binnen werken met al deze gezonde producten. Als ik vraag hoeveel Feta kaas of hoeveel olijven door de salade gaan dan is het standaard antwoord: “een klein handje” of “oh, echt maar een paar”.

Na een berekening van zo’n super healthy ontbijtje met al deze ‘handjes’ en ‘oh, maar een paar’  meest luxe superfoods, kwam ik uit op 900 calorieën! Dit is 60% van alles wat een gemiddelde vrouw nodig heeft op een dag. En dit is juist het probleem! Op deze manier krijg je veel te veel calorieën binnen. Veel meer dan je verbrandt op een dag en daarom lukt het niet om af te vallen.
Zo kunnen ook salades een echte caloriebom zijn door alle toegevoegde ingrediënten. Het zit hem in de kleine dingetjes! Ook in die kleine traktatie of tussendoortjes. Een belangrijke boodschap is dus dat gezond eten niet hetzelfde betekent als afvallen. Om af te vallen heb je een negatieve energie inname nodig.

Less is more? Betekent dit nou hoe minder ik eet, hoe meer ik afval?
Nee, wanneer je bijvoorbeeld een crashdieet zou volgen krijg je gedurende een langere periode erg weinig calorieën binnen, logisch dat je dan afvalt. Zoals hierboven beschreven heb je op dat moment een negatieve energie inname en verbrandt je meer. Op een gegeven moment staakt deze gewichtsafname. Misschien schommelt het nog met een paar 100 gram maar daarmee ben je natuurlijk niet tevreden. Je lichaam heeft namelijk een overlevingsmechanisme. In tijden van hongersnood, dus wanneer je structureel veel te weinig energie binnen krijgt, schakelt je lichaam vanzelf terug op een zuinigere verbranding.

Wat kun je het beste doen?

1. Ga niet crashen!  Ga absoluut geen crashdieet volgen of een dusdanig strenge aanpassing in je voedingspatroon maken wat je niet langer dan een paar dagen kunt volhouden!  Je hebt er jaren over gedaan om tot dit (over)gewicht te komen, dan duurt het ook wel een tijdje voor je er weer van af bent. Onthoud het volgende: het zit hem in de kleine aanpassingen.

2. Zoek de gezondste keuze. Kijk welke producten je gewend bent om te gebruiken. Voor bijna elk product kun je wel een gezondere variant vinden. Dit kan een heleboel schelen in toegevoegde suikers, vetten, zout en/of calorieën.

3. In plaats van superfood.. Eet in ieder geval de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit. 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag.
Hieronder een klein overzichtje van producten die ongemerkt veel calorieën leveren.

ongemerkte calorieën

4. Beweeg iedere dag! Op maandag en dinsdag tijdens je spinning en bodypumplessen verbrandt je misschien heel veel calorieën, maar de rest van de week hang je lekker ’s avonds op de bank met een stuk pure chocolade. Iedere dag wil je een negatieve energie inname creëren om te kunnen afvallen, niet alleen op maandag en dinsdag.

5. Maak een afspraak met een diëtist! Weet je niet hoe jij je eigen voedingspatroon moet aanpassen? of wil je weten hoeveel energie/calorieën jij nodigt hebt op een dag? Maak dan een afspraak met een diëtist, zij kan je helpen om je leefstijl aan te passen. De diëtist wordt vaak vergoed door je zorgverzekeraar!

Yvonne

www.yvonnehollander.nl
info@yvonnehollander.nl

2 gedachtes over “Overgewicht door Gezonde Voeding?

  1. zonderzooi zegt:

    Wat interessant om te lezen! Inderdaad, om af te vallen moet je toch echt een calorietekort creëren, hoe gezond je ook eet. Veel bakjes havermout bevatten toch al zeker 600 kcal door al die vrolijke toppings als noten, stukjes pure chocoalde en fruit. Leuke blog heb je!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s