After Kerst Detox

De kerstdagen zijn voorbij, ik kan geen kerstbrood meer zien en het is tijd om nog even snel, voordat oud en nieuw aanbreekt, weer op krachten te komen. De kerstdagen zijn altijd erg gezellig en natuurlijk word ik heel erg blij van eten – heel veel lekker eten – maar al die room, suiker, zout, alcohol, vlees en vet zijn niet per se gezond. In deze blog een aantal tips om weer in balans te komen!

Verse vijgen met volle Griekse yoghurt

1. Drink groene thee, veel water en zwarte koffie. De koffie met mate natuurlijk, maar doe er in ieder geval geen suiker in en sla je cappuccino even over. Groene thee stimuleert de vetverbranding en kan de hele dag door, hoewel het wel verstandig is om voor het slapen gaan iets anders te drinken. Detox thee is ook een goede optie. En houd je door al dat zoute eten nog wat vocht vast? Probeer dan brandnetel thee. Dat is overigens gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt (Zonnatura). Meer weten over verschillende soorten thee? Lees dan vooral even dit artikel.

2. Vermijd grote hoeveelheden suiker. Waarschijnlijk heb je door al het extra zoet tijdens de kerstdagen nu steeds zin in zoete dingen. Om te zorgen dat dit weer over gaat is het verstandig om even zo min mogelijk suiker binnen te krijgen. Drink dus geen zoete frisdrank en sla fruitsapjes ook even over. Hier zit ongemerkt toch veel suiker in dat snel wordt opgenomen. Wil je toch genoeg vitaminen binnen krijgen? Eet dan gewoon een stuk fruit en veel verse groente. Vermijd ook even alle soorten gebak, taart en chocolade met veel suiker erin. Als je toch iets te vieren hebt of zin hebt in iets lekkers, probeer dan een recept of product zonder geraffineerde suikers.

3. Grote kans dat je tijdens de kerstdagen veel dingen hebt gegeten met slagroom, crème fraîche, melk of mascarpone. Melkproducten zijn niet per se voor iedereen even gezond, dus het kan goed zijn om deze even te laten staan! Wil je wel melkproducten eten, ga dan voor aangezuurde producten zoals yoghurt en karnemelk. Deze zijn lichter verteerbaar voor de meeste mensen.

4. Start de dag met een gezond ontbijt en begin direct goed. Zorg voor een ontbijt met veel vezels, een stuk fruit en noten of zaden. Eet bijvoorbeeld havermout met amandelmelk of pannenkoekjes van banaan en ei met rood fruit. Om het af te maken strooi je er wat pompoenpitten, zonnebloempitjes en of noten overheen. Andere goede opties zijn lijnzaad, hennepzaad, paranoten, pijnboompitten en chia zaadjes. Ik ga zelf komende week dit detox elixer op basis van pompoenpitten van The Body Book eens proberen.

5. Tot slot is het een goed idee om even wat minder vlees te eten. Dat is sowieso een goed idee, maar als je vlees eet heb je tijdens de kerstdagen waarschijnlijk veel extra vlees gegeten. Voor jezelf en voor het milieu is het dan een uitstekend idee om je maaltijden rondom verse groenten en peulvruchten op te bouwen. Eet bijvoorbeeld een voedzame linzensalade, gegrilde pompoen, een goed gevulde salade of een pastaschotel uit de oven.

Heb je nog een goede tip of ben ik iets vergeten? Laat dan vooral een reactie achter!

 

♥ MEISJEVANHETLICHT

2 gedachtes over “After Kerst Detox

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s