No Sugar Challenge

Suiker is slecht voor je. Punt. Dat is de boodschap die we als goed geïnformeerde mensen steeds vaker onder onze neus krijgen. Op Facebook verschijnen geregeld berichten van vrienden over dit onderwerp. Soms alleen over suiker, soms over een voedingspatroon met drastisch minder koolhydraten, zoals die uit brood en pasta. Want, zo zou het, dit zet zich in je lichaam ook direct om in suiker.

IMG_7874_2

Zo staat er op de Vlaamse site van De Redactie een docu over suiker, waarin een witbrood wordt vergeleken met een stapel suikerklontjes. Misschien gaat dit wat te ver, maar ik denk dat we van de algehele strekking van deze mini-docu vrij veel kunnen leren. Met name hoeveel suiker er wel niet toegevoegd in producten zit om de smaak te versterken. En vooral, dat we dit helemaal niet nodig hebben!

Daarbij is het ook nog eens zo dat de consumptie van geraffineerde suiker (lees hier wat het verschil is tussen geraffineerde en ongeraffineerde suiker) in relatie wordt gebracht met allerlei vervelende aandoeningen zoals diabetes, acne, vermoeidheid en zelfs depressiviteit. Nu moet ik zeggen dat het ook echt zo werkt dat als ik een aantal dagen vrij veel zoetigheid heb gegeten, ik de dagen erna ook steeds verlang naar iets zoets. Suiker is in die zin ook nog eens verslavend. Gevaarlijk!

Om me beter bewust te worden van waar allemaal toegevoegde suiker in zit en hoe het is om een maand geen suiker te eten, ga ik de challenge aan! Ik ben natuurlijk bij lange na niet de eerste die hier iets over schrijft (zie hier bijvoorbeeld), maar toch, het lijkt me de moeite waard om dit te proberen en mijn ervaringen te delen. Verwacht de komende maand dus met enige regelmaat een update op de blog.

Wanneer ik begin? 1 februari! Dat geeft me nog enige voorbereidingstijd 😉
Tips en ervaringen zijn welkom!

En dus, de komende maand minder van dit:

IMG_2595

En meer van dit:

– – –

En hier vast een aantal recepten en tips die ik tegen kwam op het wereldwijde web, voor wanneer je toch zin hebt in iets zoets en liever geen suiker eet!

Goede suikervervangers
Voor de zoete trek

– – –

En van mijn eigen blog zijn de volgende recepten te gebruiken:

Muffins met dadel en banaan, zonder toegevoegde suiker dus
Een crumble met honing in plaats van suiker
Havermout ontbijtjes zonder suiker

2 gedachtes over “No Sugar Challenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s