Amandel Haver Ontbijt – Twee Versies

Zonder ontbijt ga ik nooit de deur uit en het liefste eet ik, bijna elke dag, een snel havermout ontbijt. Er zijn twee manieren waarop je dit kunt maken. Het verschil zit in het gebruik van amandelmelk of amandelmeel.

amandel haver ontbijt

Doordat ik slecht tegen melkproducten kan, ben ik jaren geleden gaan uitzoeken wat de alternatieven zijn. Ik had de in winkel toen voor het eerst ook een pak amandelmelk zien staan. Ik was hier erg enthousiast over, hoewel er in zo’n pre-fab versie wel veel toegevoegde ingrediënten zitten, zoals suiker, conserveermiddel en verdikkingsmiddel. Daarbij zit er vaak omgerekend ook nog maar een handje amandelen in een liter van deze melk. Ik heb toen opgezocht hoe je het zelf kunt maken. Probleem daarvan is weer dat veel recepten voorschrijven om de melk te filteren in een kaasdoek. Dat vind ik te veel gedoe. Ik heb toen destijds zelf een aangepaste manier bedacht. Onderaan deze post is te lezen hoe je dit maakt.

Om terug te komen op het amandel haver ontbijt, dit kun je dus maken met amandelmelk, maar ook prima met amandelmeel. Dit laatste is verreweg het makkelijkst, het snelst en je hebt er geen bederfelijke producten voor nodig. Je kunt het dus altijd maken. Ik doe het meestal ook op deze manier. Het is verbluffend simpel, maar het resultaat is romig en voedzaam. Je hebt hiervoor nodig:

3 volle e.l. havermout vlokken
2 afgestreken e.l. amandelmeel
200 ml water
eventueel: vanille extract

Gooi alle ingrediënten in een pannetje en laat het even pruttelen tot de gewenste dikte. Maak het ontbijt af met een topping naar keuze. Zelf strooi ik er meestal een banaan in plakjes en wat gehakte noten overheen. Ook lekker met kaneel, appel en walnoten.

amandelen

Wanneer je dit wilt maken met amandelmelk, vervang je het water en het amandelmeel door 200 ml amandelmelk. Amandelmelk kun je in de volgende verhouding zelf maken:

per 200 ml water 20 gram on-geroosterde amandelen met het vliesje er nog omheen
eventueel: vanille extract, een schepje suiker of honing

1. Zet de amandelen in een kommetje water een nacht weg (of minimaal 6 uur) om te wellen. 2. Giet de amandelen af en schenk er wat kokend water overheen. Laat een minuutje staan en spoel dan koud af. 3. De vliesje kunnen nu makkelijk van de amandelen worden gehaald door er als het ware in te knijpen. 4. Gooi de geblancheerde amandelen nu in de blender met 200 ml water en eventueel de vanille en de suiker of honing en laat op de hoogste stand ongeveer een minuut blenden. 5. Gebruik de melk zo, of zeef een keer.

Voor het havermout ontbijt is het absoluut niet nodig om de melk door een zeef of kaasdoek te halen. De ‘pulp’ die er in zit lost volledig op in de havermout. Dit scheelt ook weer werk! Amandelmelk is enkele dagen houdbaar in de koelkast, dus je zou ook in één keer een grotere hoeveelheid kunnen maken.

amandelen

Je kunt amandelmelk voor van alles gebruiken, zoals een clafoutis of flensjes. De smaak is wel echt het beste in combinatie met zoete smaken. Voor hartige toepassingen raad ik het af. 

Een gedachte over “Amandel Haver Ontbijt – Twee Versies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s