Dadel Banaan Muffins

Alweer een redelijk gezond bakrecept! Dit maal een recept voor bijna suikervrije muffins, met banaan, amandelmeel en dadels. In de vulling van deze muffins is te variëren, waardoor het recept als eenvoudige basis gebruikt kan worden. De muffins zijn super simpel te maken en kunnen worden gegeten bij het ontbijt of als vieruurtje.

muffin

Waarom eigenlijk banaan en dadel als zoetstoffen gebruiken in gebak? Het voordeel hiervan is dat er natuurlijke suikers in zitten, die minder een piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaken dan geraffineerde suikers. Hierdoor en doordat dadels ook nog eens zeer vezelrijk zijn, vullen deze muffins beter dan regulier gebak en zijn ze ook gezonder. Op deze site is zelfs een compleet overzicht te lezen van wat er wel allemaal niet fantastisch is aan de dadel, mocht je hier meer over willen weten.

muffins

Baksels met banaan zijn niet bij iedereen favoriet. Wanneer je niet zo gek bent op de typische smaak van banaan, adviseer ik om nét rijpe, bananen te gebruiken. Deze zijn wat minder zoet en smaken minder sterk naar banaan. Op deze manier proef je het bijna niet uiteindelijk. Om de muffins te maken heb je het volgende nodig:

beslag *
2 kleine bananen
40 gr ontpitte dadels
90 gr amandelmeel
65 ml (plantaardige) melk
2 t.l. bakpoeder
snufje zout
2 eieren
1 e.l. gesmolten kokosolie
1 e.l. havermout
2 e.l. bloem (bijvoorbeeld: rijstebloem of boekweitmeel)

vulling 
40 gr bittere chocolade, in stukjes gehakt
5 gedroogde pruimen, in stukjes gesneden
2 e.l. cranberries

1. Maal de banaan met de dadels fijn in een keukenmachine of met de staafmixer. 2. Klop de eieren met het amandelmeel, de (plantaardige) melk, het zout, het bloem en het bakpoeder tot een glad mengsel. 3. Voeg het banaan-dadel mengsel bij de rest en roer goed door en roer er vervolgens ook de kokosolie doorheen. 4. Voeg hier de havermout en de vulling aan toe. 5. Vet een muffinblik in of zet er muffinvormpjes van papier in. Van het beslag kunnen 8 muffins worden gemaakt. 6. Versier desgewenst, bijvoorbeeld zoals op de foto’s te zien is met een paranoot. 7. Plaats voor 30 tot 35 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden. 8. Na het bakken 15 minuten laten afkoelen.

Enjoy!

– – –

Variatie tips voor de vulling: abrikozen, pijnboompitten, walnoten, blauwe bessen, gojibessen, kokos, etc.

muffin
De muffins zijn gefotografeerd op prachtig Deens aardewerk dat mijn moeder in haar jeugd uit Denemarken heeft meegenomen.

– – –

* Door het beslag te maken met plantaardige melk (bijvoorbeeld amandel-, haver- of soyamelk) zijn de muffins lactosevrij en door te kiezen voor rijstebloem of boekweitmeel zijn de muffins glutenvrij. Let er dan ook op dat de havermout een glutenvrij keurmerk heeft.

2 gedachtes over “Dadel Banaan Muffins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s