Goede Voornemens – De Groene Smoothie

De kerstvakantie is voorbij, het nieuwe jaar is ruimschoots begonnen en de goede voornemens zijn in volle gang. Bij supermarkten en drogisten waren de afgelopen week superfoods en dieetproducten in de aanbieding en de sportscholen puilen, zoals gewoonlijk deze eerste weken van het nieuwe jaar, uit van de mensen.

Een van de gezonde trends van 2014 was de groene smoothie. En laat nou een deel van goede voornemens bestaan uit het eten van meer groenten en fruit. Dat dit voor veel mensen een goed idee is blijkt uit het feit dat het overgrote deel van de Nederlanders te weinig groente en fruit binnen krijgt, namelijk minder dan 200 gram per dag. Naast dat dit niet erg gezond is voor ons organisme, is dit ook voor de planeet geen duurzaam voedingspatroon, zeker gezien veel Nederlanders en steeds meer mensen op de wereld elke dag vlees eten en de vleesindustrie vele malen meer grondstoffen nodig heeft dan landbouw.

Maar terug naar de groene smoothie. Dat dit een makkelijke manier is om ook in 2015 grote hoeveelheden groente en fruit binnen te krijgen, staat als een paal boven water. Maar is dit eigenlijk wel een goede, gezonde manier om deze voedingsstoffen nuttigen? Hier zijn de meningen over verdeeld. Een klein online onderzoek geeft het volgende beeld:

Voordelen

– Groene smoothies maken het makkelijk om grote hoeveelheden groene bladgroente binnen te krijgen en te verwerken.
– Door het nuttigen van groene smoothies krijg je veel vitaminen en mineralen binnen. Dit vormt een goede aanvulling op onze dagelijkse voeding.
– Groene smoothies geven een vol gevoel, terwijl ze laag in calorieën zijn.

Nadelen

– Er wordt  beweerd dat ons verteringssysteem er niet op gebouwd is om zulke grote hoeveelheden rauwe groente in een keer te verwerken, waardoor de darmen van streek kunnen raken.
– Veel groene smoothies worden koud gedronken, waardoor het lichaam extra energie moet vrijmaken om de smoothie te verwerken, zeker in de ochtend op een nuchtere maag.
– Groene smoothies bestaan meestal uit een combinatie van groente en fruit. Doordat dit vermengd in de maag terecht komt, blijft dit net zo lang in de maag tot het moeilijkst te verteren bestanddeel verwerkt is. Hierdoor blijft fruit te lang in de maag, waardoor het gaat fermenteren. Dit zou een ongunstig effect hebben.
– Doordat groene smoothies complex zijn in samenstelling, zijn ze moeilijk te verteren en worden lang niet alle gunstige voedingsstoffen opgenomen. (Een website oppert dat je in je groene smoothie kunt spugen alvorens deze te nuttigen, zodat deze beter te verteren is. Bah, dat gaan we dus niet doen!)
– Volgens de ayurvedische leer kunnen groene smoothies er op den duur voor zorgen dat ons immuunsysteem uitgeput raakt en onze lichamelijke balans verstoord wordt.
– Er gaan veel vezels verloren doordat groene smoothies gepureerd worden. Hierdoor worden ook de suikers uit het fruit sneller opgenomen dan wanneer fruit normaal gegeten wordt.

De lijst met nadelige aspecten is vrij lang, maar het is de vraag of dit allemaal waar is natuurlijk, aangezien ik hier geen wetenschappelijk onderzoek over ben tegen gekomen. Ik kan me wel voorstellen dat het overmatig drinken van groene smoothies niet altijd een goed idee is. Maar dat geldt voor alles; gebruik met mate.

Mocht je de bovenstaande punten nou wel erg serieus nemen, maar geen afstand willen doen van je geliefde groene smoothies, dan zou je de onderstaande ingrediënten kunnen toevoegen aan je mix:

Vetten, zoals een lepel kokosolie of volle yoghurt
Gember
Geelwortel
Citroen

Deze toevoegingen zorgen ervoor dat de smoothie meer te bieden heeft en makkelijker te verteren is. Ook wordt er geopperd om niet al te veel superfoods in je smoothie te gooien, omdat dit de complexiteit verhoogt, waardoor het moeilijker te verwerken wordt voor onze darmen. Tot slot worden de tips gegeven om groene smoothies niet al te vaak en niet al te koud te drinken.

Zelf drink ik zo nu en dan een groene smoothie, maar ik probeer het niet te overdrijven. Dit zijn een aantal recepten en combinaties voor mijn favoriete groene smoothies. En aangezien we het toch over smoothies hebben, ook het recept voor mijn favoriete ontbijt-smoothie!

Fris en fruitig *

Ananas
Andijvie
Kiwi
(+ water voor de gewenste dikte)

– – –

Zoet en vol *

Spinazie
Mango
Sinaasappel
(+ water voor de gewenste dikte)

* Deze smoothies hebben geen vaste verhouding. Varieer en voeg als je wilt elke keer iets meer bladgroen toe om te wennen aan de smaak.

– – –

Pittige energie boost

100 ml Amandelmelk of kokoswater
een paar handen Veldsla
Gember (klein stukje)
1 el chiazaad (even 10 min laten weken voor gebruik in een beetje water)
kleine banaan
1 kiwi
1 tl kokosolie
(+ eventueel water voor de gewenste dikte)

– – –

Goddelijke ontbijt-smoothie

bosbessen (een hand vol)
1 banaan
gember (klein stukje)
100 ml (kokos)water
sap van 1 sinaasappel
2 tl kokosraps

Deze laatste smoothie is te vinden op culy.nl

– – –

Nog een kleine tip bij maken van groene smoothies is om eerst het bladgroen met een beetje water of vloeistof te blenden, om dan vervolgens als dit glad is het fruit toe te voegen. Op deze manier wordt de smoothie mooi glad en zitten er geen grove stukjes blad meer in, vooral bij boerenkool is dit namelijk niet zo lekker!

Geniet ervan en drink met mate 😉

5 gedachtes over “Goede Voornemens – De Groene Smoothie

 1. Marieke Pentinga zegt:

  Wat een lange lijst nadelen! Jammer 😦 Toch hou ik het gevoel dat een groene smoothie beter is, dan minder dan 2 ons groente per dag. Die toevoegingen is ook een goede tip! Zelf pers ik bijvoorbeeld geen sinaasappels maar gooi ik het geheel (zonder schil) in de blender. Bedankt voor de info en recepten in ieder geval. Ik ga ermee aan de slag 🙂

  Like

 2. meisjevanhetlicht zegt:

  Het is natuurlijk maar de vraag in hoeverre die nadelen daadwerkelijk kloppen. Het zijn verschillende visies op het fenomeen groene smoothie. Nou zie ik in mijn omgeving ook veel mensen die zich erg fit voelen bij het drinken van groene smoothies! Wat me vooral verstandig lijkt is om niet hele maaltijden te vervangen door groene smoothies, maar het te drinken als aanvulling op een licht ontbijt, lichte lunch of als vier-uurtje of after-workout drankje. Dan zit je wel goed denk ik! Maar goed, ik ben natuurlijk ook geen voedings-expert, maar slechts ervaringsdeskundige en blogger 😉

  Like

 3. Marieke Pentinga zegt:

  Ja helemaal mee eens! Mijn kennis komt so far van Elle.nl. Ook zo’n wetenschappelijke bron. Verder denk ik dat je een beetje in de buurt van je 2 stuks fruit moet blijven. Dus dat je niet, naast je smoothie, nòg 2 stukken fruit naar binnen werkt (als er veel fruit in je smoothie zit natuurlijk). Dat lijken me namelijk wel erg veel suikers. Dat wilde ik nog even kwijt 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s