Een week #vleesvrij

Een week vleesvrij eten, is dat lastig? Nee hoor, helemaal niet! De jonge idealist vroeg mij in het kader van een week #vleesvrij om voor jullie 7 vegetarische recepten te selecteren om de week mee door te komen. Bij deze dus 7 smakelijke recepten, met elk een eigen tegen thema, om een week gevarieerd vegetarisch te eten!

IMG_5649

Iets minder dan een jaar geleden schreef ik al een artikel over waarom minder vlees eten een goed idee is. Minder vlees eten voorkomt niet alleen dierenleed, maar is ook duurzaam en milieuvriendelijk. Let er bij een vegetarisch dieet wel op dat je genoeg eiwitten, ijzer en B-vitamines binnen krijgt, door o.a. peulvruchten, eieren en noten te eten. Tofu, hummus, tahin en soja passen ook goed in een vegetarisch voedingspatroon, zeker als je liever helemaal geen dierlijke producten eet.

 

Dag 1 – De zomer is nog niet voorbij!

De zomer is meteorologisch ten einde, maar buiten is het nog heerlijk weer. Daar past een zomers recept bij. Vandaag eet je een zomerse orzo salade met munt en peterselie, Taggia olijven en Griekse feta. Benieuwd wat orzo is? Klik dan even door naar het recept!

Zomerse orzo salade

Dag 2 – Een beetje herfst, een beetje zomer

Deze soep past met de smaken van gegrilde paprika en rode linzen perfect bij na-zomerse dagen en is ontzettend voedzaam. De soep wordt op smaak gebracht met venkelzaadjes en afgemaakt met een flinke schep volle Griekse yoghurt. Eenvoudig om te maken en verrassend van smaak!

Maak je liever iets met zoete aardappel en rode linzen? Probeer dan dit recept voor zoete aardappel rode linzensoep met knoflookcroutons!

Dag 3 – Simpel, snel en smakelijk

Soms moet koken vooral niet al te lang duren. Maak dan een simpele pastaschotel en laat de oven het werk doen! Dit recept is bij mij absoluut een favoriet en wordt regelmatig gemaakt. De smaak van aubergine met zongedroogde tomaat en buffelmozzarella is nu eenmaal fantastisch in al haar eenvoud! Zeker proberen dus.

Dag 4 – Voedzame linzen

Vandaag een recept dat geheel bestaat uit plantaardige ingrediënten, maar daarom absoluut niet saai is! Puy linzen hebben een goede bite en passen perfect bij de avocado, courgette en zongedroogde tomaten. Deze salade kun je lauwwarm opdienen en is zowel vullend als voedzaam.

Puy Linzen Salade

Dag 5 – Burgers maar dan anders

In de winkel zijn allerlei vleesvervangers te koop, maar zelf burgers maken is ook helemaal niet zo moeilijk. Mijn twee favoriete recepten zijn de bietenburgers van Green Kitchen Stories en de falafelburgers ELLE Eten. Niet overmatig ingewikkeld, wel heel erg lekker! Bij de falafel burgers laat ik meestal de Halloumi weg.

Dag 6 – Pesto variatie

Als je de recepten daadwerkelijk in deze volgorde een week lang volgt, dan zou het nu zaterdag zijn. En wat is er fijner dan op een zaterdag lekker koken. De twee recepten voor vandaag zijn beiden niet al te ingewikkeld, ondanks dat je zelf pesto gaat maken. Weer eens iets anders dan pesto uit een potje! Keuze uit twee opties: een super smakelijke speltpasta met hazelnootpesto en groene asperges of verse pasta met amandelpesto en paddestoelen. Dit laatste recept past door de gemengde paddestoelen wel iets beter bij het seizoen!

Amandel Pesto Pasta

Dag 7 – Vier de herfst

Misschien wordt het toch tijd om de herfst te omarmen. En wat is er nu geschikter dan pompoen om de herfst mee in te luiden. Dit recept voor een pompoenstoofschotel van Jamie Oliver is geweldig als alternatief op de klassieke stoofpot met vlees als basis. Het gerecht is verwarmend, vullend en absoluut onweerstaanbaar van smaak. Tip:  laat de pompoenschillen achterwege en gebruik alleen de pompoenpitten. De schil van een flespompoen kan namelijk soms wat taai worden en dat komt het gerecht niet ten goede!

 

♥ meisjevanhetlicht

 

Deze tekst is op 27 september als gastblog verschenen op De jonge idealist, in het kader van een week #vleesvrij eten tot dierendag. Je vindt hier het originele artikel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s