Puy Linzen Salade

Ik was naar een kookprogramma aan het kijken van topkok Gordon Ramsay. Flitsend en in onnavolgbare snelheid toverde hij de meeste fantastische salades op tafel. Om bij te watertanden. Een van deze salades, een linzensalade, heeft me geïnspireerd om zelf ook weer eens met linzen aan de slag te gaan. En dit is het resultaat!

Puy Linzen Salade

Het recept lijkt veel op dat van Gordon Ramsay qua ingrediënten, maar de bereidingswijze en verhoudingen zijn behoorlijk anders. Zo bak ik de rode paprika en courgette in plaats van deze in de oven te doen (sneller) en heb ik komkommer (en Feta, niet te zien op de foto) toegevoegd aan het recept. Ik gebruik daarbij ook minder linzen, meer avocado en meer zongedroogde tomaatjes.

Bereidingstijd   25 minuten
Aantal personen   2 à 3

 

200 gr gedroogde Puy linzen*
1 groentebouillonblokje
1 rode paprika
1 courgette
1/2 komkommer
1/2 pot semi-zongedroogde tomaatjes
1 grote of 2 kleine avocado’s
een handje bieslook, grof gehakt
een handje basilicumblaadjes
versgemalen zwarte peper en zeezout
1/2 citroen, het sap
3 el extra vergine olijfolie
1 el milde olijfolie, om in te bakken

eventueel extra
Griekse Feta
stokbrood of olijfbrood

Puy Linzen Salade

1. Kook de linzen met het bouillonblokje in ruim water in 15 minuten beetgaar. Proef of je de linzen zo zacht genoeg vind. Giet af en spoel na met koud water.

2. Snijd de rode paprika en de courgette in kleine blokjes en bak deze in de milde olijfolie op redelijk hoog vuur in een minuut of 7 gaar. Breng op smaak met peper en zeezout. Laat afkoelen op een bord.

3. Snijd de komkommer in kleine blokjes en de semi-zongedroogde tomaatjes in stukjes. Snijd ook de avocado in blokjes.

4. Doe de linzen, rode paprika, courgette, komkommer, semi-zongedroogde tomaatjes en de verse kruiden in een kom. Voeg de extra vergine olijfolie en het citroen sap toe. Breng op smaak met peper en zeezout en schep goed door. Voeg tot slot de avocado toe en schep voorzichtig nog een keer door.

5. Serveer met stokbrood, olijfbrood of Griekse Feta. Eet smakelijk!

Puy linzen van Opgeweckt

* Puy linzen zijn kleine, stevige, groene linzen en worden verbouwd in Auvergne in Frankrijk, in de omgeving van de plaats Le Puy-en-Velay, vandaar ook de naam. Ze worden verkocht als Le Puy, Du Puy en simpelweg Puy linzen. Pas op voor andere schrijfwijzen, er worden namelijk ook nep-Le-Puy linzen verkocht!

De Puy linzen die ik heb gebruikt zijn gekocht bij Opgeweckt, de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland. Ga hier vooral eens kijken! Het is verfrissend om te zien hoe nieuwe ideeën en een andere visie op hoe we consumeren in de praktijk is gebracht. Wil je meer weten over Opgeweckt, kijk dan even op hun website.

 

♥ meisjevanhetlicht

 

2 gedachtes over “Puy Linzen Salade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s