Reykjavik – City Guide

Drie weken rondreizen in IJsland met Erik was werkelijk fantastisch! Onze reis begon en eindigde in de bijzondere hoofdstad, Reykjavik. Bij deze een beknopte city guide met tips voor ontbijt, lunch, diner en overnachting!

Three weeks of traveling around Iceland with my love was absolutely fantastic! Our journey began and ended in the remarkable capital, Reykjavik. In this post you can find a city guide with the best tips for breakfast, lunch, dinner and accommodation!

Reykjavik Roasters

 

de Stad reykjavik    –    the city of reykjavik

Reykjavik is een stad met ongeveer 200.000 inwoners, vergelijkbaar met Groningen. En heeft – net als Groningen – een bruisende muziekscene, veel leuke koffietentjes en interessante winkels. De stad is ruim opgezet, heeft een grote haven en een aantal leuke winkelstraten. Ondanks dat de stad maar 200.000 inwoners heeft en er afgelopen jaar zo’n 1.1 miljoen toeristen naar IJsland kwamen, heeft de stad haar ontspannen karakter behouden. Zo kun je in de muziekwinkel 12Tonar nog gewoon een cd uit het rek pakken, om deze vervolgens in een luie stoel voorzien van een kopje koffie rustig te gaan beluisteren.

Wat helaas toch wel gezegd moet worden over IJsland is dat een erg duur land is. Dit merk je overal en dus ook in Reykjavik. Houd daar dus wel rekening mee wanneer je een ticket boekt. In het reisverslag over onze rondreis door heel IJsland zal ik hier meer over zeggen en een aantal tips geven om in IJsland te reizen zonder al te veel geld uit te geven. Kijk in ieder geval niet vreemd op als je 4 euro betaalt voor een kop koffie (incl. refill, dat wel) en 8 euro voor een stuk taart.

Reykjavik is a city with approximately 200.000 inhabitants, comparable to Groningen, the city where I live. Just like Groningen, Reykjavik has a vibrant music scene, lots of great coffee houses and interesting shops. The city is quite spacious and has a large harbor. Although the city only has 200.000 inhabitants and Iceland was visited by some 1.1 million tourists, it still has managed to keep a relaxed atmosphere. You can, for example, visit the awesome music store 12Tonar, pick a cd from the rack, and enjoy listening to the whole the album from a lounge chair, accompanied by a cup of coffee. 

What unfortunately needs to be said about Iceland is that it is a very expensive country. You will notice this everywhere, so inevitably also in Reykjavik. Keep this in mind when booking your ticket. I will write more about this in the post that will follow on our trip around Iceland and give some suggestions on how to travel when somewhat on a budget. Do not be astonished to pay at least 4 euros for a cup of coffee (incl. refill) and 8 euros for a piece of cake. 

Reykjavik - Fotografi

 

Ontbijt    –     Breakfast

Je kunt natuurlijk ontbijten in je hotel, hostel of guesthouse, maar het is misschien nog wel veel leuker om de in de stad te gaan ontbijten. Reykjavik is bezaaid met hippe koffietentjes, maar één daarvan springt er toch wel bovenuit. Bij Reykjavik Roasters branden ze de eigen koffiebonen, wordt alles perfect afgemeten en zijn alle baristas voorzien van de certificaten en prijzen. Toen wij om 9 uur arriveerden stond er al een groepje mensen voor de deur te wachten. Je moet er dus wel wat voor over hebben en even in de rij willen staan! Maar het moet gezegd worden, de koffie is dan ook wel erg goed. Om je ontbijt compleet te maken kun je kiezen voor desembrood met jam, boter en kaas, een kaneelscone, croissant, chia pudding of havermout ontbijt. Je kunt er overigens ook voor kiezen om je koffie to go te nemen en 100 meter door te lopen naar de bakkerij die verderop zit en waar Reykjavik Roasters haar brood en viennoiserie vandaan haalt. De croissants en appeltaartjes zijn een aanrader!

You could of course choose to have breakfast in your hotel, hostel or guesthouse, but it might be even better to go for breakfast in the city. You can find many nice coffee houses in the city, although one of them really does stand out. At Reykjavik Roasters, they roast their own coffee beans, measure every cup to perfection and all baristas have the right certificates. When we arrived at 9, there already was a small group of people gathered around the entrance. So keep in mind that you might have to stand in line! It’s worth it though, since the coffee really is very good. To complete your breakfast, you can choose from sourdough bread with cheese, butter and jam, cinnamon scones, a croissant, chia pudding or oats. Another option is to take your coffee to go, and walk to the bakery that is just 100 meters along the road. I can absolutely recommend the croissants and apple cakes!

Reykjavik Roasters

 

Lunch

Wanneer je zin hebt in een stevige lunch kan ik je absoluut aanraden om een bezoek te brengen aan Bergsson. Kies dan, zoals bijna iedereen, voor de full brunch. Je krijgt dan een bord overladen met fantastische rauwe ham, kaas, vers fruit, knapperig zuurdesembrood, Skyr (IJslandse yoghurt) met rood fruit en muesli, een zachtgekookt ei, etc. De kwaliteit is ontzettend goed en je krijgt waar voor je geld. Water staat op tafel en sinaasappelsap kun je pakken. Verder is het tentje gezellig ingericht en het personeel is vriendelijk.

When craving a good lunch you should definitely go to Bergsson. Choose, as almost everyone, the full brunch and enjoy a plate piled with delicious ham, cheese, fresh fruit, crunchy sourdough bread, Skyr (Icelandic yoghurt) with berries and muesli, a soft boiled egg, etc. The quality is great and you really get value for money. Water is available on every table and you can grab a glass of orange juice with your brunch. Adding to the experience, I must say that Bergsson is very cosy and has friendly staff. 

Voor Bergsson

 

Diner    –    Dinner

Zoals ik eerder al zei: IJsland is duur. Uit eten gaan is al helemaal ontzettend prijzig. Daarom bij deze twee opties voor lekker eten voor een goede prijs. Allereerst kan ik Hamborgara Búllan aanraden. Dit tentje, dat je kan vinden in het havengebied in een klein rond gebouwtje, serveert Amerikaanse stijl burgers in een absurde omgeving met kerstlichtjes, tekeningen aan de muur en retro muziek. De hamburgers zijn simpel, maar erg smakelijk. Ga hier heen voor een snelle hap en verwacht geen uitgebreid tafelen. Verder is het slim om niet te laat te gaan, dan kan het zijn dat je achteraan de rij kan aansluiten. Half zeven is een goed tijdstip.

As I said before: Iceland is expensive. Going for dinner even more so. I can hereby recommend two options for good food, for a fair price. First of all Hamborgara Búllan. This small burger joint in a strange round building in the harbor area offers great American style burgers. The decor inside is a bit absurd, with Christmas lights, drawings and retro music. The hamburgers are simple, but very tasty. Do not go here too late in the evening, you might have to stand in line. Half past six is a good time. 

Hamborgara Bullan

Hamborgara Bullan

De tweede optie is het Kex hostel. Toen we aankwamen en voor de deur stonden dachten we eerlijk gezegd eerst dat het dicht was. Van de buitenkant was het absoluut niet duidelijk dat er ook maar iets gebeurde in dit gebouw. Eenmaal binnen in het oude fabrieksgebouw bleek er een gigantische lounge en café te zijn, vol met mensen en gezelligheid. Je kunt hier goed eten – bestellen bij de bar – en een biertje drinken als je daar zin in hebt. Wij aten er lamsbout. Ontzettend lekker!

The second option is the Kex hostel. Quite frankly we thought that the whole thing was closed when standing in front of the door. From the outside it was absolutely unclear that anything was happening in this building. Once inside, the old factory building was actually bustling with life and appeared to have an enormous lounge and café. You can enjoy a good meal here – order at the bar – and have a drink later. We chose the lamb chops. Very tasty! 

 

Slapen    –     Sleeping

Reykjavik heeft eindeloos veel opties om de nacht door te brengen. Je kunt er zelfs voor kiezen om op de stadscamping te gaan staan. Na bijna drie weken kamperen kozen wij ervoor om de laatste twee nachten in Guesthouse Galtafell door te brengen. In dit prachtig ingerichte oude woonhuis kun je kiezen voor een appartement, kamer met badkamer of kamer met gedeelde badkamer. Wij sliepen in de torenkamer met uitzicht over de stad. De eigenaresse van het guesthouse is erg vriendelijk en bleek zelfs Nederlands te spreken! De kat maakte het verblijf éxtra gezellig.

Reykjavik has many options for accommodation, you could even stay at the city camping. After almost three weeks of camping we chose a bit more comfort and stayed for two night in Guesthouse Galtafell. The old house is beautifully decorated. You can choose to stay in an apartment, room with bathroom, or room with shared bathroom facilities. We slept in the tower room, with a great view over the city. The owner was very friendly and even spoke Dutch! The adorable cat made our stay complete. 

 

Activiteiten    –    Activities

Wanneer je in Reykjavik bent, breng dan zeker een bezoek aan Harpa, het muziekgebouw in de haven. Het gebouw is op zich al de moeite waard, maar er zijn ook wisselende exposities en uiteraard concerten die je kunt bezoeken. Verder is het havengebied erg leuk om te bekijken. De straatjes rondom het centrum zijn charmant en je ziet veel met golfplaat bedekte gekleurde huizen. Wat betreft shoppen: vermijd de souvenirwinkels en ga vooral kijken in de prachtige handwerkwinkels en mooie kledingboetiekjes. Ook hier geldt helaas dat alles duur is!  Een uitzondering hierop is Fotografi, een prachtige winkel met prints van lokale fotografen. Betaalbaar en leuk om te bekijken!

When in Reykjavik, do not forget to visit Harpa, the music theatre in the harbor. The building in itself is worth a visit, but there are also exhibitions and of course concerts that might be interesting. The harbor itself is also nice to visit. The streets surrounding the city centre are quite charming with all the coloured houses. As for shopping: maybe try to avoid the souvenir shops and visit the boutiques and craft shops. Do remember that everything is very expensive! An exception to this is Fotografi, a wonderful store that sells prints from local photographers.  Affordable and nice to look around!  

 

Tip

Vergeet niet dat je bij een (filter)koffie bijna altijd een refill krijgt! Dit kun je zelf inschenken bij de koffiekannen.

Do not forget that you can almost always take a refill with a coffee! 

Heb je een vraag of opmerking? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten onderaan de pagina!

Do you have a question or remark? Do not hesitate to leave a comment bellow!

 

IJslandse kat aaien

 

♥ meisjevanhetlicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s