Welke Olie voor Wat?

Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke olie je het beste waarvoor kunt gebruiken. De ene olie kan goed tegen hitte en is geschikt voor in de wok, terwijl een andere olie hier juist volledig ongeschikt voor kan zijn. En wat voor olie gebruik je bijvoorbeeld voor zoete gerechten? Om te zorgen dat je hele keukenkastje niet vol komt te staan, hierbij de basis soorten olie waarmee je bijna alles kunt maken!

Olie

Kokosolie
Kokosolie is een ontzettend veelzijdig product, je kunt het gebruiken om mee te bakken, wokken, frituren, om op brood te smeren en zelfs als beauty product. Er zijn twee soorten kokosolie: extra vergine kokosolie (het meest gezond) en neutrale kokosolie. Extra vergine kokosolie heeft een subtiele kokossmaak en is dus niet geschikt voor alle soorten gerechten, wel smaakt het ontzettend goed in zoete baksels zoals bijvoorbeeld citroen kokos taart of een zomerse crumble. Ook kun je het goed gebruiken voor curry’s waar je kokosmelk in gebruikt. De neutrale kokosolie kun je eigenlijk overal voor gebruiken. Het voordeel van kokosolie is dat je er goed mee kunt wokken, aangezien de olie op hoge temperatuur niet oxideert – zoals bij olijfolie wel het geval is – en dus haar gezonde eigenschappen behoudt.

Kokosolie zou ook nog eens een gunstig effect hebben op het cholesterol, een stabiel bloedsuiker en de werking van de schildklier, maar dit wordt niet in alle onderzoeken bevestigd. Lees hier meer over de toepassingen van kokosolie.

Rijstolie
Deze super gezonde olie bevat een hoge concentratie vitamine E en de unieke stof Oryzanol (een krachtig anti-oxidant) en is daarmee gunstig tegen vrije radicalen en bevorderend voor een gezond cholesterol. Rijstolie is net als kokosolie een veelzijdig product en erg geschikt voor wokken op zeer hoge temperaturen. Ik gebruik het zelf vooral om in te wokken en voor oosterse salade dressings, zoals bijvoorbeeld in deze quinoa salade. Rijstolie is goedkoper dan kokosolie en is daarmee ook erg geschikt om te frituren.

Olijfolie
Bijna iedereen gebruikt tegenwoordig wel olijfolie in de keuken, maar er is nog al wat verschil in kwaliteit tussen verschillende soorten olijfolie. Daarmee is ook de toepassing verschillend. Gewone of ‘milde’ olijfolie is geschikt om in te bakken en voor zoete toepassingen zoals bijvoorbeeld deze chocolade kokos taart, aangezien de smaak vrij neutraal is. Extra vergine olijfolie (van koude, mechanische persing) heeft de meest uitgesproken en fruitige smaak. Dit type olijfolie gebruik je voor salades en om na bereiding aan gerechten toe te voegen, wanneer je er in bakt zal de smaak namelijk toch grotendeels verdwijnen. Extra vergine olijfolie kun je wel goed toevoegen aan warme gerechten, maar dan wel na de bereiding. Giet bijvoorbeeld wat extra vergine olijfolie over gegrilde vis of een pastagerecht, net voor het serveren. Zo komt de smaak het meest tot zijn recht.

Olijfolie – maar met name extra vergine olijfolie – is niet geschikt om in te wokken, voor hoge temperaturen en om in of te frituren, aangezien de olie dan verbrandt en er schadelijke stoffen kunnen ontstaan

Tip    Koop extra vergine olijfolie waar een plaats en/of land van herkomst op staat. Zo weet je waar het product vandaan komt en dat het niet samengesteld is uit gemengde olie uit verschillende landen. De kwaliteit van gemengde olijfolie is vaak minder goed. Ben je op vakantie in een mediterraans land? Neem dan vooral een fles lokale olijfolie mee voor thuis!

 

En om het nog makkelijker en overzichtelijker te maken hierbij nog een schema met alle genoemde soorten olie en de beste toepassingen op een rijtje!

Welke olie voor wat?

Welke olie gebruik jij het meest?

2 gedachtes over “Welke Olie voor Wat?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s