Een ander kopje thee

Bijna iedereen drinkt thee, de meeste mensen kopen nog altijd Engelse Melange, zwarte thee of Ceylon thee, maar er is een wereld aan andere theesoorten te koop. Heeft het gemiddelde assortiment van het theeschap in de supermarkt voor jou geen geheimen? Dan weet je mogelijk het meeste al uit deze post, maar wil je meer weten over bijvoorbeeld groene thee en gemberthee? Lees dan vooral even verder! In deze post namelijk alles over minder bekende theesoorten, wat jij er aan kunt hebben voor je gezondheid en tips voor het beste kopje thee.

ontbijtje

Het lijkt wel alsof er maandelijks nieuwe wonderthee op de markt komt, zo schreef ELLE deze week over Griekse ‘herdersthee’ en konden we enige tijd geleden kennis maken met ‘Matcha thee’, een groene poederthee uit Japan. Leuk voor de foodies onder ons, hoewel het me opvalt dat veel mensen zich nog niet eens durven te wagen aan een kopje groene thee. Dit kan ook komen doordat je ooit, bijvoorbeeld op je werk, hele vieze bittere groene thee hebt gedronken (ik hoor dit vaker), terwijl groene thee helemaal niet bitter hoeft te zijn! Daarmee kom ik op het eerste punt: niet alle thee zet je hetzelfde.

 

Waar moet je op letten?

Kijk op de verpakking hoe de thee gezet dient te worden, als het goed is staat er op het theezakje hoe lang de thee ongeveer moet trekken. Vaak doen we dit te kort. Oorzaak? Die hele goedkope Engelse Melange waar het water na 3 seconde al zo donker van kleurt dat het lijkt alsof je koffie aan het drinken bent. En dat komt omdat goedkope thee gemaakt wordt van kleine snippertjes theeblaadjes. De theebladeren worden namelijk gezeefd en de mooie hele blaadjes belanden in de duurste thee. Daarom is losse thee, zoals je dat bij de speciaalzaak kan kopen, vaak veel grover dan die in theezakjes. Let dus ook op de kwaliteit van de thee die je koopt!

Een tip om te zorgen dat groene thee minder of helemaal niet bitter smaakt is om het theewater nadat het heeft gekookt niet direct op te schenken. De meningen zijn er over verdeeld, de één zegt 85 graden, de ander 70 graden, maar wat over het algemeen prima werkt is gewoon twee minuutjes wachten en dan de thee pas opschenken.

 

Welke theesoorten zijn de moeite waard om te proberen?

Er zijn drie soorten thee die ik kan aanraden als je eens iets anders wilt proberen of als je voor je gezondheid een andere keuze wilt maken. Natuurlijk zijn er ook eindeloos veel andere theesoorten verkrijgbaar, zoals rooibos, kamille, brandnetel, goede nachtrust, etc. die je kunt proberen en dat kan ik ook zeker aanraden, maar om je op weg te helpen hier eerst drie gerichte tips!

 

Groene thee

Deze bekende theesoort (die dus vaak verkeerd gezet wordt) biedt allerlei voordelen voor de gezondheid en werkt verkwikkend. Zo zou groene thee de vetverbranding stimuleren, goed zijn voor de huid, de veroudering tegen gaan en nog talloze andere voordelen hebben. Niet al deze claims zijn wetenschappelijk bewezen, maar dat groene thee erg gezond is wordt over het algemeen bevestigd. Ik kan je de volgende groene thee aanraden:

Zonnatura – Groene thee Ginseng / Groene thee Gember
Beide theesoorten zijn mild door de toevoeging van o.a. zoethout. Echt een goede groene thee voor als je liever helemaal geen bittere smaken proeft. Zonnatura kun je bij de meeste supermarkten kopen.

Clipper – Lemon Green Tea
Een frisse en pittige groene thee die verkrijgbaar is bij de supermarkt.

Yogi Tea – Green Energy
Verkwikkende groene thee met Guarana. Net als die van Zonnatura mild van smaak. Yogi tea is te koop bij De Tuinen en in sommige supermarkten (Plus).

 

Gember thee

Gember thee is heerlijk verwarmend en helpt tegen misselijkheid, brandend maagzuur en mogelijk zelfs tegen migraine. Gemberthee kun je in zakjes kopen in de winkel, maar verse gember is eigenlijk echt het lekkerst. Je kunt gemberwortel kopen bij de supermarkt, op de groenteafdeling, of bij de reformwinkel, op de markt of de toko. Doe een paar plakjes verse gember in kokend water met een schijfje citroen en een schepje honing en je hebt een fris pittige lemon ginger thee. Deze thee werkt goed bij verkoudheid en keelpijn. Wil je gemberthee in zakjes kopen, want dat is ook heel erg lekker, dan heb ik de volgende tips:

Yogi Tea – Ginger Lemon / Ginger
Pittige verwarmende gemberthee. Met één zakje kun je gerust een hele pot thee zetten. De thee is goed krachtig en doet wonderen bij een hardnekkige verkoudheid.

Clipper – Lemon & Ginger
Een wat mildere gemberthee, door de toevoeging van zoethout.

 

Detox thee

Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor theesoorten die samengesteld zijn uit kruiden of planten met een ontgiftende werking. Vaak zitten er in ‘detox thee’ ingrediënten als brandnetel, paardebloem, distel en citroengras. Dit klinkt allemaal wat alternatief, maar je kunt er van op aan dat dit niet betekent dat je nu een smakeloos kopje thee krijgt, er wordt namelijk gelukkig ook gewoon rekening gehouden met de smaak. De lekkerste detox theesoorten zijn wat mij betreft deze:

Zonnatura – Detox thee
Prettige kruidige smaken en verkrijgbaar in twee soorten.

Yogi Tea – Detox
Hele fijne detox thee met een volle verwarmende smaak.

Geniet van je kopje thee! En heb je vragen of opmerkingen? Laat dat vooral een reactie achter!

 

♥ MEISJEVANHETLICHT

– – –

Deze tekst is op 5 november 2015 als gastblog verschenen op de website van Yvonne Hollander. 

2 gedachtes over “Een ander kopje thee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s