De zin en onzin van Boerenkool

We kennen het allemaal wel en we hebben zeker allemaal wel vaker gegeten: boerenkool. Maar wat weten we eigenlijk van deze prachtige groente? Recent werd boerenkool gebombardeerd tot hyper-gezond en opgenomen in een lijst van zogenaamde superfoods. En in de supermarkt kunnen we tegenwoordig zelfs kale chips vinden, ofwel boerenkool chips. Is dit allemaal dikke onzin of is het terecht dat boerenkool zo wordt omarmd?

boerenkool stamppot

Wat mij betreft heeft deze vraag twee antwoorden: ja en nee. Ja omdat boerenkool wel echt heel erg gezond is. Het zit boordevol mineralen (zoals ijzer, kalium, koper, magnesium en calcium) en bevat veel vitamine C, K en A. Verder is het rijk aan vezels. Zeker erg gezond dus en terecht de moeite waard om vaker te eten. Waarom dan ook ‘nee’ op deze vraag? Dat heeft eigenlijk niet zo veel te maken met de boerenkool zelf, maar meer met het feit dat superfoods met succes worden ingezet door producenten om consumenten het idee te geven dat ze vermogens moeten uitgeven aan belachelijk dure producten, zoals kant-en-klare boerenkool chips à 3,50 euro. Die tot overmaat van ramp ook nog vreselijk schijnt te smaken. Op deze manier krijg je slechts een kleine hoeveelheid boerenkool binnen, maar wel veel zout. Dan kun je het nog beter zelf maken.

En waarom moeten we eigenlijk aan de kale chips? Omdat het vreselijk hip is natuurlijk. Volgens ELLE krijgen we er een ‘prachthuidje’ van en een ‘gezond jong lijf’. Geweldig natuurlijk, ware het niet dat je van boerenkool chips, zoals eerder gezegd, natuurlijk nooit grote hoeveelheden boerenkool binnen krijgt. In de populaire groene smoothies is boerenkool ook al geen groot succes, aangezien  boerenkool de substantie erg korrelig maakt. Of je moet wel een héle goede blender hebben. Wil je kosten wat het kost toch boerenkool in een smoothie verwerken? Blend dan eerst de bladeren met wat water en voeg daarna pas het fruit toe.

 

Wat kun je dan wél succesvol doen met boerenkool?

Nou, stamppot maken bijvoorbeeld. Onze klassieke Hollandse boerenkool stamppot is zo ongezond nog niet! Door de aardappels net onder water te zetten en de boerenkool er bovenop te leggen (in plaats van andersom!) wordt de boerenkool prachtig gestoomd en blijven de voedingsstoffen goed behouden. Verder kun je de stamppot smeuïg maken door het kookvocht op te vangen en te gebruiken in plaats van melk. In het kookvocht zitten namelijk veel (in water oplosbare) vitamines uit de groente. Dit verrijkt de stamppot ook nog eens.

rode boerenkool

Wil je ook een zo gezond mogelijke heerlijke boerenkool stamppot maken met veel smaak? Gebruik dan het onderstaande recept! Dit is hoe ik mijn stamppot boerenkool altijd maak.

Bereidingstijd   30 minuten.
Aantal personen   3 (of 2 hele grote eters)

 

300 gr boerenkool
1,2 kg iets kruimige aardappels
2 uien
200 gr rookspek* (in blokjes)
klontje boter
1 el zonnebloemolie
1/2 tl grof zeezout
versgemalen zwarte peper
rookworst*

voor erbij

augurkjes
zilveruitjes
grove mosterd

1. Was de boerenkool en snijd in reepjes (tenzij je het gewassen en gesneden heb gekocht) en schil de aardappels. Spoel de aardappels koud af en doe ze in een ruime pan. Giet hier warm water bij totdat ze net onder staan en voeg het zeezout toe. Leg de boerenkool erbovenop en druk aan tot de deksel er op kan. Breng aan de kook. Vanaf het moment dat het water kookt 20 minuten laten koken.

2. Leg de rookworst in een pan en giet er kokend water overheen. Dek af met een deksel en laat staan tot de stamppot klaar is.

3. Verwijder de buitenkant en snipper de uien. Doe de boter en de olie in een (kleine) koekenpan en voeg de uien toe. Fruit de ui ongeveer 5 minuten op matig vuur tot deze glazig is. Roer regelmatig. Voeg dan de spekjes toe en bak deze ongeveer 10 minuten op matig vuur mee.

4. Wanneer de kooktijd om is, giet je de aardappels en boerenkool af. Vang het kookvocht op door een groot vergiet in een kom te zetten. Doe de spekjes met de ui en het vet uit de koekenpan bij de aardappels en de boerenkool. Strooi er versgemalen peper overheen. Stamp alles met een stamppot-stamper en voeg naar smaak beetje bij beetje wat van het kookvocht toe om de stamppot smeuïg te maken.

5. Haal de rookworst uit de pan (en uit het plastic als deze vacuüm verpakt was) en snijd in plakjes. Schep de stamppot in de borden en serveer met grove mosterd, zilveruitjes en augurkjes. Eet smakelijk!

boerenkool stamppot

* Ik ben persoonlijk groot voorstander van biologisch vlees en raad dan ook aan om dat voor dit recept te gebruiken. Biologisch (en scharrel) varkensvlees is in vergelijking tot bijvoorbeeld kip relatief betaalbaar en goed verkrijgbaar bij de supermarkt. Hierbij nog even drie goede redenen om biologisch vlees te eten (in mindere mate gaan deze ook op voor scharrelvlees):
1. Het smaakt beter.
2. De dieren hebben een aanzienlijk beter leven dan in de bioindustrie. Ze hebben meer ruimte, beter voedsel, buitenruimte en worden korter vervoerd naar de slacht, wat een hoop dierenleed voorkomt.
3. In de biologische veeteelt wordt geen preventieve antibiotica gebruikt (dat ook deels in het vlees terecht komt) en op den duur antibiotica resistentie tot gevolg kan hebben bij mensen.

 

♥ MEISJEVANHETLICHT

– – –

Deze tekst is op 1 oktober 2015 als gastblog verschenen op de website van Yvonne Hollander. 

Een gedachte over “De zin en onzin van Boerenkool

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s