Overbodige Ingrediënten

Een van mijn persoonlijke ergernissen is de totale vanzelfsprekendheid van smaakversterkers, suikers en andere overbodige ingrediënten in voeding. Veel mensen zijn hier zo aan gewend, dat hun smaak hier ook op afgestemd is, terwijl deze toevoegingen eigenlijk helemaal niet nodig zijn. Waarom worden ze dan toch gebruikt in de productie van voeding?

thaise gele curry

Dat zal te maken hebben met de productiekosten. Als een inferieur product op deze manier toch voor de meeste mensen goed smaakt, maakt de productent natuurlijk meer winst. Waarom is dit een probleem, als de toevoegingen goedgekeurd zijn volgens EU-richtlijnen? Omdat we op deze manier allerlei stoffen binnen krijgen die niet per se gezond zijn, omdat het eten van ‘puur’ voedsel eigenlijk sowieso gezonder is (dan weet je tenminste wat je eet) en omdat het gewoon niet nodig hoeft te zijn. Helaas is het vaak zo dat deze producten oververtegenwoordigd zijn in de schappen en de goede alternatieven moeilijk verkrijgbaar zijn. De onwetende consument betaalt namelijk toch het liefst de laagste prijs en daar wordt het assortiment op afgestemd. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om goed te proeven wanneer je altijd smaakversterkers eet en je vlees braadt in vage samengestelde producten als Croma bak&braad. Een bijkomend probleem is dat veel mensen ook niet weten hoe ze zelf iets op smaak moeten brengen, maar, dat terzijde, er zijn alternatieven te vinden als je weet waar je moet zoeken. Daarvan hier twee voorbeelden.

Bouillon
Het is lastig om bouillonblokjes te vinden waar geen smaakversterkers in zitten. Vooral kippen- of rundvleesbouillon zijn moeilijk te vinden in de reguliere supermarkt. Tot voor kort verkocht Albert Heijn wel kippenbouillon zonder smaakversterkers, maar deze is helaas weer uit het assortiment verdwenen. Gelukkig heeft Zonnatura wel twee bouillons zonder kunstmatige toevoegingen, namelijk een groentebouillon en een knoflook-kruidenbouillon, die bij de supermarkt te koop zijn. Beiden zijn erg smakelijk en niet hopeloos duur.

Voor kippenbouillon zonder smaakversterkers moet je wel uitwijken naar de eco-supermarkt of naar Frankrijk (zucht), aangezien je daar gewoon deze geweldige en niet dure (1,38) bouillon van Knorr in de supermarkt kan kopen. Inslaan dus als je op vakantie bij de supermarkt komt.

 Thaise Curry pasta
Vergeet alle curry pasta’s die je bij de supermarkt kunt kopen. Zelfs de groene curry van AH Excellent bevat suiker en andere totaal onzinnige ingrediënten, niet bepaald hoogwaardig te noemen. Bij de toko koop je voor iets meer dan 2 euro een grote pot curry pasta die je in de koelkast lang kunt bewaren. Er zit geen enkel kunstmatig of overbodig ingrediënt in en de smaak is fantastisch!

aroy curry

Voor een wat mildere curry raad ik de gele curry pasta aan, en voor iets meer pit de rode of de groene. Je gebruikt ongeveer 1 tot 1,5 e.l. per keer, dus je kunt er lang mee doen. Het enige dat je verder nodig hebt is een blikje kokosmelk, kip (als je niet vegetarisch bent) en groente (bijvoorbeeld rode paprika, broccoli en courgette). Serveren met rijst en eventueel afmaken met verse koriander en een handje cashewnoten.
Zie hier het recept voor deze heerlijke curry!

 

Een gedachte over “Overbodige Ingrediënten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s