Beautyfood complexiteit

Het internet staat vol met tips voor het verkrijgen van een gezonde stralende huid. Het maakt niet uit of je kijkt op beautyblogs, mode websites, lifestyle blogs of sites die een bepaald gezondheidsprobleem als uitgangspunt hebben, de strekking is over het algemeen hetzelfde, namelijk: eet je mooi.

goji bessen

In artikelen over beautyfood wordt de positieve werking van bepaalde voeding verheerlijkt en wordt de illusie gewekt dat er duidelijke oorzaak-gevolgrelaties bestaan tussen voeding en beauty. Dit past wat mij betreft in een breder patroon.

Schijncontrole

Om grip te krijgen op ons leven, willen we namelijk graag denken dat we overal invloed op hebben, dat alles zo gezegd maakbaar is. De vele beautyfood artikelen en websites zijn hier een voorbeeld van, maar ook fenomenen als superfood en powerfood. De redenering lijkt onbewust te zijn dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen in directe zin bijdraagt aan het oplossen van een bepaald tekort of een probleem en ons in staat stelt om te denken dat we goed bezig zijn. In de beschrijvingen van dit type voedingsmiddelen komt dat duidelijk naar voren, het is alsof elk ingrediënt een eigen bijsluiter heeft waar precies in staat wat er in zit en wat het wel allemaal niet voor je doet. Klinkt enerzijds geweldig, maar is het waar? En zijn we niet te roekeloos in het omgooien van onze voedingspatronen? Want wat doet het eigenlijk met je als je ineens elke dag groene smoothies gaat drinken? De werking van een bepaald ingrediënt kan dan misschien wel bewezen zijn, maar wat gebeurt er in combinatie met andere voedingsmiddelen? En wat verandert er eigenlijk wanneer we drastisch anders gaan eten dan onze (voor)ouders? Allemaal vragen die ook geregeld verschijnen op dezelfde platforms waar eerder de jubelende berichten op verschenen. Zo vraagt de Elle website zich nu spontaan af of we niet dik worden van groene smoothies (de oplossing is, natuurlijk, hoe kan het ook anders, het toevoegen van chia-zaad).

‘Gezond’

Zelf plaats ik ook regelmatig kanttekeningen bij mijn eigen voedingspatroon. Ik eet graag gezond, maar wat dit precies inhoudt, gezond eten, is complexer dan het lijkt. In sommige gevallen kan wat nu geldt als gezond eten zelfs problemen veroorzaken, doordat bijvoorbeeld bepaalde ‘gezonde’ producten een hoge histamine index hebben en hierdoor huidirritatie veroorzaken of verergeren. Wat dit precies inhoudt wordt door Jetske Ultee (gevierd huidarts met een geweldige blog) in dit artikel helder uitgelegd. Wat gezonde voeding inhoudt en wat mag gelden als beautyfood is dus zeker niet universeel. Dat heb ik zelf ook ondervonden, ik moet namelijk toegeven dat ik allerlei beautyfood dingen heb geprobeerd en eigenlijk in positieve zin bijna geen verschil heb gezien. Zo heb ik dit drankje, wat overigens ook gewoon lekker is, van Rens Kroes geruime tijd gedronken, begon ik de dag zo nu en dan met een shot citroensap en eet ik geregeld avocado’s. Wat ik wél merk is de negatieve invloed van bepaalde voeding.

Nieuwe inzichten

Eerder werd er altijd stellig beweerd dat er geen aantoonbare relatie was tussen voeding (zoals het eten van chocolade, patat en melkproducten) en een onzuivere huid of acné, nu blijkt echter dat deze relatie voor bepaalde voedingsmiddelen in negatieve zin wel aangetoond is. Het eten van melkproducten (vanwege de hormonen die hier in zitten) en een overmaat aan suiker (vanwege de insulinepiek) kunnen acné verergeren, dit merk ik ook bij mezelf. Een onzuivere huid is voor mij dan ook een terugkerende onzekerheid, ook al zal dit niet iedereen direct zijn opgevallen. Hoe dan ook, wat dit voorbeeld aantoont is dat er zelfs na jaren van onderzoek nog nieuwe inzichten kunnen ontstaan en dat de relatie tussen voeding en gezondheid (en dus ook een stralende huid) complexer is dan het lijkt. Ik ben dan ook enerzijds voorzichtiger geworden in het volgen van zogenaamd veelbelovende voedingsadviezen en anderzijds probeer ik het ook vooral niet te ingewikkeld te maken.

Voor meer gedegen info over de huid, zie dr-jetskeutlee.nl 

 

♥ meisjevanhetlicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s