Frisse Franse Appeltaart

Al vanaf dat ik een jaar of twee was ging ik met mijn ouders op vakantie naar Frankrijk. Omdat we in de stad woonden gingen we dan op vakantie naar het platteland. We verbleven er in kleine dorpjes, ik keek er rond op talloze boerderijen en we gingen op de koffie of het aperitief bij aardige mensen die soms later onze vrienden werden.

IMG_8045_2

Daar hoorde natuurlijk ook Frans eten bij. En Franse taart. Mijn favoriete taart, die mijn moeder ook vaak heeft gemaakt, is de appeltaart die ik heb leren kennen in de Vogezen. Simpel, maar altijd een succes. Je maakt deze taart als volgt:

4 fris-zure appels
eventueel: citroensap
boter om in te vetten

deeg
200 gram bloem
80 gram suiker
120 gram boter
half kopje water
snufje zout

crème
crème fraîche
1 ei
1 volle e.l. suiker
vanille (extract of peul)

1. Om het deeg te maken eerst de bloem, suiker en het zout mengen. De boter in stukjes snijden en met twee messen als het ware door de bloem heen snijden. Vervolgens de boter verder door de bloem kneden en een klein beetje water toevoegen tot een stevig deeg ontstaat. Dit deeg tot een bal rollen en in folie in de koelkast leggen.

2. Terwijl het deel in de koelkast ligt, de appels schillen en in partjes snijden. Eventueel wat citroensap toevoegen om te voorkomen dat de partjes bruin worden.

3. Het deeg uit de koelkast halen en op een bebloemd werkvlak met een deegroller uitrollen tot een cirkel iets groter dan de taartvorm. De taartvorm invetten en er een beetje bloem overheen strooien. Het teveel aan bloem eruit kloppen, zodat de er over de hele vorm een flinterdun laagje bloem zit. Het uitgerolde deeg in de vorm leggen en lichtjes aanduwen. Alles wat over de rand steekt verwijderen door met de deegroller over de rand te rollen (bij een lage vorm) of door het teveel aan deeg weg te snijden. Vervolgens de appelpartjes in de vorm leggen (zoals te zien op de foto).

4. De taart in de oven zetten (200 graden, hete lucht 180 graden) en zo’n 25 minuten laten bakken. In de tussentijd de crème maken door in een kommetje de crème fraîche met het ei los te kloppen. Tot slot de suiker en de vanille toevoegen en nog even goed roeren. Na 25 minuten de taart uit de oven halen en de crème met een lepen gelijkmatig over de taart verdelen. Bak de taart nu nog ongeveer 25 minuten tot de crème stevig is en de bovenkant van de appeltjes een beetje gekleurd zijn.

Eet smakelijk!

Op vakantie bak ik eigenlijk vaker taart als thuis. Soms is het dan wel een beetje behelpen qua materiaal. Hoewel een schone fles met koud water erin prima werkt als deegroller en een plat vergiet met een velletje bakpapier ook kan dienen als taartvorm. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s