Twee Keer Panna Cotta

Panna cotta is één van die Italiaanse toetjes waar ik een absoluut zwak voor heb. Panna cotta, letterlijk gekookte room, kun je aankleden met rood fruit of een vruchtencoulis, maar dit recept is toch wel mijn absolute favoriet. De tijm, citroen en vanille zorgen voor een aromatische, frisse en verfijnde panna cotta waar je geen genoeg van kunt krijgen! En had ik al gezegd dat het ook nog heel erg makkelijk is om te maken?

citroen tijm panna cotta

Het recept is geïnspireerd op een panna cotta die ik jaren gelegen in België bij een Italiaans restaurant heb gegeten. Na wat experimenteren met verhoudingen ben ik er in geslaagd om het recept thuis na te maken. En dat is het recept dat ik nu altijd gebruik. Niet te vaak, aangezien ik eigenlijk slecht koemelkproducten kan verdragen. Helaas. Gelukkig zijn er alternatieven (natuurlijk nooit zo onvervalst lekker als de originele panna cotta met volle room) en de recepten daarvoor vind je onderaan de post!

Bereidingstijd   15 minuten
Aantal personen   4

0,5 l slagroom
45 gr fijne kristalsuiker
3 takjes verse tijm
1 biologische citroen
1 vanillepeul
4 blaadjes gelatine

1. Doe de slagroom in een steelpannetje en zet het vuur op zacht. Boen de citroen schoon en rasp de schil boven de room. Schraap de merg uit de vanille peul en voeg deze met de peul toe aan de room. Was tot slot de tijm en voeg ook deze toe.

2. Verwarm de room ongeveer 10 minuten. Roer regelmatig en breng niet aan de kook! Laat intussen de blaadjes gelatine weken in een kom met koud water.

3. Haal de room van het vuur en giet deze door een zeef in een litermaat (handig met schenken straks). Knijp de gelatine uit en voeg deze al roerende toe aan de de room.

4. Schenk de room in 4 schaaltjes en dek deze af met plastic folie. Wanneer deze iets zijn afgekoeld in de koelkast zetten voor minstens 2 uur.

5. Serveer in de schaaltjes of op een bordje. Wil je dit laatste doen, houdt dan de schaaltjes kort met de zijkant tegen de warme kraan en keer deze dan op een bordje. Op die manier wordt de room langs de randen iets zacht en is deze makkelijk uit te storten. Geniet!

citroen tijm panna cotta

– – –

Technisch gezien is panna cotta natuurlijk geen panna cotta meer wanneer je de room vervangt door iets anders, maar helaas is niet iedereen bestand tegen melkproducten en daarom hierbij toch een alternatief recept op basis van amandelmelk.

amandelmelk panna cotta (lactosevrij)

Bereidingstijd   20 minuten (plus 1 nacht wachten)
Aantal personen   5

60 gr ongebrande amandelen
0,5 l water
45 gr fijne kristalsuiker
1 vanillepeul
5 blaadjes gelatine

1. Doe de amandelen in een bakje water en laat dit een nacht staan. Giet de amandelen af en giet er vervolgens kokend water overheen. Laat dit ongeveer 1 minuut staan en spoel koud na. De vliesjes van de amandelen laten nu met een lichte druk gemakkelijk los. Gooi de vliesjes weg en doe de amandelen met het water in de blender. Blend enkele minuten totdat er een melk ontstaat. Giet de melk door een zeef met daarin een schone theedoek of een kaasdoek. Knijp de pulp die blijft staan in de theedoek uit. Wat er overblijft is amandelmeel, dit kun je bewaren.*

2. Giet de amandelmelk in een steelpannetje en voeg de suiker toe. Schraap de merg uit de vanillepeul en voeg dit samen met de peul toe aan de melk. Laat ongeveer 10 minuten doorwarmen zonder aan de kook te brengen. Ondertussen de gelatineblaadjes weken in een kom met koud water.

3. Haal de peul uit de melk en haal het pannetje van het vuur. Knijp de gelatine uit en doe dit al roerende bij de melk. Giet in een litermaat.

4. Verdeel de amandelmelk over 5 schaaltjes en dek af met plastic folie. Laat minsten 3 uur in de koelkast staan om op te stijven.

5. Serveer met rood fruit of gewoon zo. Eet smakelijk!

amandelmelk panna cotta (lactosevrij)

* Wat je nog meer kunt maken met amandelmelk? Dit amandel haver ontbijt bijvoorbeeld. En met amandelmeel kun je chocolade kokos taart maken, een zomerse rood fruit crumble of appel citroen amandel taart. Ook allemaal erg lekker!

– – –

Er is nóg een manier om lactosevrije panna cotta te maken, namelijk met kokosmelk. Ik heb dit nog niet getest, maar mocht je het willen proberen dan vind je hier het recept 🙂

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s