Ode aan de Avocado

De avocado is niet alleen smakelijk en erg veelzijdig, maar ook ontzettend gezond. Er zitten veel gezonde omega-3 vetten, vitamines, vezels, eiwitten, mineralen en antioxidanten in deze vrucht en het eten ervan heeft een gunstig effect op het cholesterol. De avocado is onder andere ook goed voor je ogen, je huid, je hart en je verteringssysteem. Dit zijn natuurlijk extra redenen om veel avocado’s te eten, maar de avocado is toch bovenal gewoon heel erg lekker. Heb je inspiratie nodig om vaker avocado te eten, lees dan even verder!

Avocado 1

De avocado is dusdanig veelzijdig dat je het voor desserts, het ontbijt, de lunch, voorgerechten, bijgerechten en salades kan gebruiken. Hieronder een aantal simpele recepten die ik zelf vaak maak, waarin de avocado onmisbaar is.


Voorgerecht   
(vegetarische variant)
Dit recept uit het fantastische kookboek Bistro Thuis maak ik vaak als licht en chic voorgerecht bij diners met meerdere gangen. Het recept is makkelijk aan te passen naar een vegetarische variant door de zalm te vervangen voor plakjes rijpe avocado met een snufje zeezout en versgemalen peper. (klik op de foto voor een vergroting)

recept Bistro Thuis


Bijgerecht  
 –   Guacamole
Er is niks lekkerder dan een Mexicaans gerecht met een goede guacamole erbij. Er zijn veel verschillende manieren om guacamole te maken. Zelf maak ik het altijd als volgt. De limoenrasp zorgt voor extra frisheid en de verse rode peper voor een iets pittige ondertoon.

– 2 rijpe avocado’s
– 1 limoen
– puntje verse rode peper (naar smaak), fijngehakt
– versgemalen zwarte peper en zeezout
– 1 kleine tomaat, van de zaadjes ontdaan en in kleine stukjes gesneden
– flinke teen knoflook, fijngehakt of geraspt
– 1 klein sjalotje of een halve ui, fijngehakt
– eventueel naar smaak: verse koriander

Doe de knoflook, ui, tomaat en rode peper in een kom. Was de limoen onder warm water en schrob de schil goed schoon. Rasp wat limoenschil boven de kom en voeg dan het sap van de limoen toe. Voeg de avocado’s toe en prak alles met een vork een fijn. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat korianderblad toe.

Avocado 2

Salade   –    Zomerse Pastasalade
Een absolute favoriet in de zomer, maar kan natuurlijk de rest van het jaar ook. Deze voedzame salade is ook nog eens makkelijk een paar uur van te voren klaar te maken. Voor twee personen heb je het volgende nodig:

– 1 rijpe avocado
– een paar plakjes gerookte zalm
– 1 courgette
– 2 e.l. pijnboompitten
– een halve citroen
– 200 gram penne pasta
– olijfolie om te bakken
– olijfolie voor de dressing (extra vergine)
– een paar handjes rucola
– versgemalen zwarte peper en zeezout
– eventueel: 1 e.l. hennepzaad

zalm pasta salade

1. Kook de pasta volgens de verpakking en spoel koud na.  2. Snijd de courgette in blokjes van ongeveer 2 bij 2 cm en bak in 10 min goudbruin in de olijfolie. Laat even wat afkoelen.  3. Snijd de plakjes zalm in reepjes en de avocado in blokjes.  4. Meng in een kommetje het citroensap, de extra vergine olijfolie en voeg naar smaak versgemalen peper en zout toe.  5. Doe de pasta in een grote kom en meng er voorzichtig de rucola, avocado, zalm, courgette en de dressing doorheen.  6. Rooster kort de pijnboompitten in een koekenpan en strooi dit over de salade heen. Eventueel afmaken de hennepzaadjes.

Erg lekker in combinatie met een fruitige, droge witte wijn.


Lunch
En tot slot, simpeler kan het niet. Gewoon avocado in plakjes op een geroosterde boterham, beetje olijfolie, versgemalen peper en zout erbij, en klaar!

Tip: Je kunt een halve avocado overigens goed in de koelkast bewaren als je de pit erin laat zitten en de schil van de andere helft er weer oplegt. Zip-lock zakje eromheen en je avocado blijft in prima staat nog een dag bewaard.

Avocado 5

– – –

Andere spannende recepten met avocado die je altijd maakt? Laat dan vooral een reactie achter!

Ik ga zelf in ieder geval binnenkort dit veel te hippe recept voor Chocolade-avocadotaart van Bakken met Menno (de winnaar van Heel Holland Bakt 2014) eens proberen.

Bakken met Menno

Een gedachte over “Ode aan de Avocado

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s