Beauty Uitstapje – Een kritische blik op huidverzorging

Zoals ik met een kritische blik kijk naar eten en tendensen in de voedselindustrie, zo kijk ik ondertussen met dezelfde kritische blik naar beauty producten. Vandaar dit uitstapje naar een onderwerp dat eigenlijk niet helemaal thuishoort op deze op blog.

Waarom dat toch dit artikel? Naast het feit dat er ook zeker een relatie tussen de conditie van onze huid en voeding bestaat, wil ik graag mijn verhaal delen en de ervaringen die ik de afgelopen jaren heb gehad. Hoeveel producten ik wel niet heb gebruikt die me zogenaamd een glad en zuiver huidje zouden bezorgen, maar alles behalve dat waarmaakten. Hoe ik dan toch uiteindelijk mijn huidproblemen heb weten te verhelpen? Dat lees je in dit artikel!

zeeplanten

Allereerst moet ik natuurlijk wel zeggen dat ik geen huidexpert ben en dat mijn ervaring alles behalve representatief hoeft te zijn voor andere mensen met soortgelijke problemen.

Hoe het begon?
Ik had eigenlijk altijd een perfecte huid, ook toen ik op de middelbare school zat, niets aan de hand, nooit een puistje of enige onzuiverheden. Totdat ik een jaar of twintig was en dit begon te veranderen. Ik ontwikkelde onzuiverheden en had veel last van onderhuidse ontstekingen (voor wie nu denkt ‘dat is me nooit opgevallen’, hiervoor ontwikkel je noodgedwongen de nodige make-up-skills). Aangezien dit niet overging en erger werd, ben ik hiervoor bij de dermatoloog geweest. Deze wilde me eigenlijk aan een langdurige lage dosis anti-biotica hebben, maar omdat ik dat te veel een aanslag op m’n lichaam vond, heb ik uiteindelijk een vitamine A-zuur crème (exfoliërend, ofwel verdunt de bovenste huidlaag, zodat alles ‘eruit’ kan) en een antibiotica gel voorgeschreven gekregen. Dit was behoorlijk agressief voor mijn huid en het hielp eigenlijk maar minimaal, ondanks dat ik het meer dan een half jaar gebruikt heb.

‘Anti-acné’
Omdat ik, eigenwijs dat ik ben, per se niet aan die antibioticakuur wilde ging ik maar zelf op onderzoek uit in wat de cosmetische industrie te bieden heeft. Laten bleek overigens ook dat mijn broertje en een goede vriendin niets hadden aan de antibioticakuur die ik ook had zullen krijgen. Dus de vraag is in hoeverre dit überhaupt werkt. Maar goed, ik liet me dus adviseren bij de apotheek, keek rond op online fora, vroeg mijn omgeving om advies, las wetenschappelijke artikelen en kocht allerlei complete productlijnen die zogenaamd anti-acné waren. Eigenlijk al die producten deden hetzelfde, ze hielpen heel even en dan werd het weer erger. Keer op keer dezelfde teleurstelling. En dat terwijl ik toch echt goede merken als Vichy, La Roche-Posay, Avène, The Body Shop en Collistar gebruikte. Avène was het meest mild voor mijn huid en dat heb ik echt nog maanden volgehouden, maar ook dat liep uit op niks. Met als gevolg dat ik afgelopen herfst erger dan ooit zat met een compleet verstoorde en onrustige huid.

De omslag kwam toen ik me realiseerde dat als werkelijk alles dat anti-acné is, niet werkt, ik het misschien over een andere boeg moest gooien. Ik was al eerder wel met voeding bezig geweest en de relatie tussen een onzuivere huid en bepaalde voeding blijkt ook steeds vaker aangetoond, dus daar heb ik op ingezet. In combinatie met een aantal andere maatregelen. Niet al deze beslissingen zijn volledig beredeneerd genomen, maar wel vanuit wat voor mij goed voelde. Dit klinkt vreselijk zweverig, maar aangezien het werkt, durf ik te zeggen dat dit een hele goede beslissing is geweest.

Voeding
Qua voeding ben ik zo veel mogelijk gestopt met koemelk producten. Nu had ik als klein kind ook daadwerkelijk een koemelkallergie, dus dit was een voordehandliggende beslissing in mijn geval (vandaar ook de hoeveelheid lactose-vrije recepten op deze blog). En daarbij is het zo dat koemelk eigenlijk sowieso voor volwassen mensen niet heel gezond is vanwege de (groei)hormonen die erin zitten, dus ik kan het ook anderen aanraden hiermee te stoppen. Ter vervanging ben ik schapen-yoghurt gaan eten (ja dit is oprecht erg lekker en gewoon verkrijgbaar bij de AH) en geitenkaas. Zowel schapenmelk als geitenmelk zijn makkelijker te verteren en bevatten geen lactose. Verder ben ik zo veel mogelijk gestopt met sojaproducten. Gefermenteerde soja wordt al eeuwen gegeten, maar deze vorm van consumptie van soja is een veel recentere uitvinding. Onderzoek toont aan dat sojamelk wellicht een laagje achterlaat in de darmen waardoor andere voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. Daarbij is het wel duidelijk als je de ingrediëntenlijst van een pak sojamelk leest, dat je dit niet zelf zou kunnen maken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld amandelmelk. Dit is voor mij reden genoeg om het product te vermijden, aangezien de samenstelling me te complex en kunstmatig voordoet. Hoewel ik me soms toch laat verleiden tot een soja-cappuccino, want zo gaat dat.

Om mijn systeem verder een handje te helpen (onrust in de darmen wordt vaak geassocieerd met acné) ben ik ook een tijdje aan de probiotica gegaan. Ik heb gekozen voor die van A. Vogel, aangezien hier verschillende stammen met goede bacteriën in zitten. Dit heeft naar mijn idee ook echt bijgedragen aan een positieve ontwikkeling in mijn huid.

Huidproducten
Naast aanpassingen in mijn voeding en het gebruik van probiotica heb ik ook rigoureus mijn zogenaamde beauty-regime aangepast. Geen moeilijke face-washes, toners en exfoliërende producten meer, maar gewoon één simpele make-upreiniger met een minimaal aantal ingrediënten erin en washandje met lauwwarm water om mijn huid te reinigen aan het eind van de dag. Daarnaast gebruik ik een simpele crème van de apotheek die gebruikt wordt voor mensen met een hele droge huid (die slechts 4,50 kost) en een crème van La Roche Posay om de huid te herstellen. Omdat ik merkte dat mijn huid eigenlijk helemaal niet vet is, maar juist vreselijk droog is, gebruik ik daarbij nu ook een heel fijn serum van The Body Shop (Nutriganics) dat de huid voedt en soepel houdt. Ik stel me dan ook zo voor dat mijn huid eerst zo werd uitgedroogd en verstoord door alle anti-onzuiverheden producten dat deze juist extra vet ging aanmaken. Dit komt de fabrikanten van soortgelijk producten natuurlijk goed uit, maar hier heb je dus in veel gevallen helemaal niets aan. Sterker nog, in mijn geval werkte het dus volkomen averechts. Zeker gezien het feit dat mijn huid er nu stukken beter uitziet en veel rustiger is, terwijl ik er alleen maar herstellende producten en producten voor de droge huid op smeer. Dat zet je toch aan het denken!

Psychisch aspect
Nu moet ik ook zeker toegeven dat er ook een psychisch aspect meespeelt. Iedereen met huidproblemen zal de teleurstelling en totale wanhoop herkennen als er voor de zoveelste keer een pijnlijke ontsteking op je gezicht opduikt. De stress die dit geeft, werkt natuurlijk ook niet bevorderend voor je welbevinden en zal mogelijk weer een negatief effect hebben op je huid. Et voilà, een vicieuze cirkel! Wat mij in die zin ook erg heeft geholpen de afgelopen jaren is goede make-up. Ik kan de minerale poeders van Everyday Minerals aanbevelen, de concealer van MAC en de Healthy Mix Foudation van Bourjois. Deze producten geven een goede dekking en zien er natuurlijk uit. Dit geeft toch een geruststellend gevoel wanneer je de deur uitgaat! Make-up artieste Lisa Eldridge heeft een online tutorial waarin ze laat zien hoe je acné kan verhullen, mocht je hier meer over willen weten.

Conclusie
Ik wil absoluut niet tegenspreken dat de medische wereld en de cosmetische industrie niets kunnen bieden in de strijd tegen een onrustige huid, maar ik heb wel zelf ervaren dat alles wat zou moeten helpen, niet hielp. Een andere benadering van dezelfde problematiek is in die zin naar mijn idee altijd nuttig. Dus in plaats van het bestrijden van de symptomen, zoeken naar de mogelijke oorzaken. In mijn geval heeft het ontzettend geholpen om aanpassingen te doen in mijn voeding en om mijn huid te behandelen als delicaat en hier alleen hele milde producten op te gebruiken, met zo min mogelijk allergenen (zoals bijvoorbeeld parfum) en agressieve stoffen erin. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd dat twee keer per dag je gezicht intens wassen, meerdere keren per week scrubben en agressieve producten gebruiken, je huid geen goed doet en helaas alleen de beauty-industrie vooruit helpt.

– – –

Nog enkele tips voor een gezonde huid:
– Veel water en groene thee drinken! Van groene thee is het bewezen dat het een gunstig effect heeft op acné.
– Eet niet te veel suiker. Dit kan een insuline-piek veroorzaken waardoor je talg-aanmaak tijdelijk verhoogt, wat weer zorgt voor een vettere huid en eventuele ontstekingen. In die strekking dus ook altijd proberen veel langzame suikers en volkoren producten te eten.
– Goede vetten hebben ook een gunstig effect op de huid. De zitten o.a. in olijfolie, zalm, walnoten, amandelen en avocado.

thee

– – –

Hieronder een lijst met producten die kan aanbevelen en zelf veel gebruik.*

Basis gezicht
– La Roche Posay – Cicaplast, Baume B5 (herstellende crème) (La Roche Posay is goed verkrijgbaar via mijnhuidonline )
– La Roche Posay – Cicaplast, Siliconen Gel (herstellende gel, ook goed als make-up primer te gebruiken)
– Neribas Crème – Voor de droge huid, basis crème (te koop bij de apotheek)
– The Body Shop – Nutriganics (fijn voedend serum op basis van olijfolie voor een soepele huid, pas gebruiken als de huid tot rust is gekomen)
– The Body Shop – Vitamine E oogcrème (prettig tegen donkere kringen en vocht)
– Bioderma – Micellaire reiniger (gevierde milde make-upreiniger)

Zonnebrand
– La Roche Posay – Dry Touch zonnebrand voor het gezicht (niet vette zon-bescherming)
– The Body Shop – Moisture Lotion SPF 15 (fijne dagcrème met SPF)

Make-up
Everyday Minerals – Minerale make-up zonder conserveermiddelen en volledig natuurlijk
– Bourjois – Healthy Mix Foudation (prettige onzichtbare foundation, ook voor de hele lichte huid)

Probiotica
– A. Vogel – Aciforce (verkrijgbaar bij De Tuinen)

* Kleine kanttekening, aangezien dit in blog-land nodig is tegenwoordig: Dit zijn producten die ik zelf uitkies, ik wordt dus niet betaald en krijg geen gratis producten om hier iets positiefs over te zeggen. Volledig onafhankelijk dus 😉

– – –

Ik ben benieuwd wat jullie ervaringen zijn op het gebied van huidverzorging! Is dit een herkenbaar verhaal, heb ik iets niet benoemd of zijn er nog tips? Laat dan een reactie achter onder het artikel 🙂

5 gedachtes over “Beauty Uitstapje – Een kritische blik op huidverzorging

  1. MoroccanMansion zegt:

    Zelf hielp bij mij het goed reinigen van mijn gezicht. Ik gebruik producten van Nivea en deze bevallen mij goed waar ik ook een artikel over heb geschreven. Vooral de tonic zorgt ervoor dat mijn gezicht goed wordt gereinigd, zowel in de ochtend als in de avond voor het slapen gaan. En ik scrub mijn gezicht een keer per week. Maar wat je ook vertelt over voeding is zeker waar, dat heeft denk ik ook een invloed hierop.

    Like

  2. meisjevanhetlicht zegt:

    Zo zie je maar weer hoe verschillend iedereens huid is! Bij mij werkten tonics, toners, scrubs en face-washes juist volledig averechts. Nu heb ik ook zeker een hele gevoelige huid. Ik reinig mijn huid dus alleen met micellair water van Bioderma en daarna met een washandje met lauw water. En dan heel soms nog een keer met een face-balm zoals de kamille face balm van The Body Shop.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s