Feel Good / No Sugar Update #2

Het werd wel weer eens tijd voor een update over het leven zonder geraffineerde suiker. En ik moet zeggen, het gaat verbazingwekkend goed! Ik heb minder snel honger en bepaalde dingen mis ik totaal niet, zoals zoet broodbeleg, snoep en witbrood.

pure chocolade

Toch gaat niet alles even makkelijk, zo mis ik wel echt iets zoets bij de koffie en chocolade mis ik ook vreselijk. Ik heb uit pure wanhoop chocolade met 99% cacao gekocht, maar dat smaakt eigenlijk gewoon naar een hap pure cacao. Niet heel erg lekker en behoorlijk bitter, geen succes dus.

Wat ook erg lastig is in het suikervrije bestaan is het vinden van goede alternatieven buiten de deur, als je bijvoorbeeld ergens koffie gaat drinken of gaat eten. Ik heb zelfs al een paar keer per ongeluk een hap genomen van een koekje dat bij de koffie werd geserveerd, gewoon omdat ik er niet bij nadacht. Hoe dom! En je kunt bijna nergens een taartje bestellen. En dan zit vriendlief tegenover me ook nog een enorm stuk chocoladetaart weg te werken. Zucht. Wel echt ontzettende first world problems dit, maar dat terzijde.

Gelukkig zijn er wel tentjes te vinden waar iets te kiezen valt, ook als je geen suiker wilt eten. Zo was ik afgelopen week een keer bij de Feel Good in de Oude Kijk in’t Jatstraat (Groningen). Je kunt hier koffie drinken, ze maken allerlei spannende sapjes en taarten en je kunt er ’s avonds eten. Ik was positief verrast doordat alles wat ze maken vrij is van geraffineerde suikers (en E-nummers). Het kan dus wel!

MENUKAART_WINTER

Wat ik er heb gehad? Een koffie, een sapje en een brownie op basis van bruine bonen. De brownie vond ik een beetje spannend (bruine bonen klinken niet heel erg sexy), maar hij was erg lekker en vol van smaak. Het is natuurlijk wel een andere zoet-beleving dan wanneer ergens suiker in zit, dat wel. Maar misschien moeten we daar met z’n allen gewoon ook nog een beetje aan wennen, aangezien suiker als zoetstof en smaakmaker in zo veel producten verwerkt wordt en er over het algemeen vrij weinig alternatieven worden aangeboden.

Het is hopen dat supermarkten, koffietentjes en restaurants meer producten gaan aanbieden die niet worden gemaakt op basis van suiker. Deze alternatieven zullen waarschijnlijk wel wat duurder zijn, aangezien bijvoorbeeld agave siroop, honing of palmsuiker in de meeste gevallen duurder zal zijn dan geraffineerde suiker, maar ik denk dat er zeker een markt voor is. Ik zie om me heen dan ook steeds meer mensen bewuster omgaan met voeding en meer letten op ingrediënten. En dat is een goede ontwikkeling!

– – –

foto menukaart: website Feel Good

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s