Wat niet mag ontbreken in je keuken

Om plezier te beleven aan koken, om zo efficiënt mogelijk te koken en om het zo eenvoudig mogelijk te maken, is het toch wel heel prettig om bepaalde tools in je keuken te hebben. Wat zijn nou de dingen die echt niet mogen ontbreken in je keuken? Je leest het hier!

rookspek

Goede messen    Botte, slechte messen zorgen er niet alleen voor dat koken lang duurt en het schillen van een willekeurig stuk fruit of groente resulteert in een soort blokje, maar is ook gewoon gevaarlijk. Met scherpe messen gebeuren namelijk minder ongelukken dan met slechte, botte messen. Ze schieten  minder snel uit en je hoeft minder kracht te zetten. Dus heb je geen goed mes? Ga naar de keukenwinkel en laat je adviseren! Één goed mes in je keuken maakt al een groot verschil. En als je dan toch in de kookwinkel bent, koop dan meteen ook een fijne dunschiller. Daar kan ik namelijk ook niet meer zonder.

Een keukenweegschaal en een litermaat    Om twee redenen. Ten eerste is het fijn om recepten accuraat uit te kunnen voeren en de juiste hoeveelheden te kunnen gebruiken. Ten tweede omdat er veel eten wordt verspild. Er wordt namelijk heel veel eten weggegooid doordat mensen bijvoorbeeld hun pasta, rijst of couscous niet afwegen. Nu zijn hier richtlijnen voor, tussen de 75 en 100 gram per persoon, maar dat gaat niet voor iedereen op. Dus kom er achter hoeveel jij eet en wat past bij jouw eetpatroon. En gebruik dan dus je keukenweegschaal om dat netjes af te wegen!

Een houten snijplank   Niets is vervelender dan dingen die naast je te kleine snijplankje vallen of een snijplank die niet goed blijft liggen. Ik heb dus persoonlijk ook een grote hekel aan van die verkleurde (dat gebeurt altijd op den duur) plastic snijplanken die een beetje verbogen zijn. Mijn favoriete snijplank is een grote houten snijplank. Er bestaan ook glazen snijplanken, maar deze zijn slecht voor je messen. Hout heeft twee nadelen: je moet voorzichtig zijn met vlees en dus de plank altijd direct heet afspoelen en hout wil nog wel eens sterke smaken, zoals knoflook of ui, opnemen en daarmee ander eten ‘besmetten’. Ook dan is de oplossing direct heet afspoelen en schoon schrobben, dan heb je hier nooit last van. De voordelen van een goede houten snijplank: hij blijft stabiel liggen, je kunt er een hete pan of ovenschotel opzetten zonder dat de plank stuk gaat of smelt en het is prettig voor je messen. Zeker een investering waard dus.

creuset

De Creuset pan   Dit klassieke item mag eigenlijk niet ontbreken in de keuken. Er zijn ook andere goede merken te koop, maar dit is mijn persoonlijke favoriet. Mijn vader heeft ook al zo lang ik me kan herinneren zo’n pan van groot formaat en daar wordt werkelijk alles in klaargemaakt: van maaltijdsoepen en nasi tot chili con carne. In onze keuken zijn een middelgrote en een grote Creuset pan te vinden, beiden ooit cadeau gekregen. De middelgrote gebruik ik het meest omdat ik vaak voor twee personen kook. Ik gebruik de pan voor stoofschotels, thaïse curry, soepen, chili, stamppot en meer. Wat maakt de Creuset pan afgezien van de veelzijdigheid tot een absoluut succes? De dikke gietijzeren bodem verdeelt goed de warmte, waardoor gerechten mooi gelijkmatig garen, de zware deksel houdt de warmte vast, de pan kan zelfs in de oven (bij sommige modellen moet je wel even de dop er af schroeven) en hij is bijna onverwoestbaar. Een Creuset koop je dus voor het leven! En dan valt de prijs ook nog wel weer mee, want ze zijn helaas niet goedkoop.

– – –

Waar kan jij niet zonder in de keuken?

 

 

8 gedachtes over “Wat niet mag ontbreken in je keuken

  1. Daphne zegt:

    Misschien heel suf, maar ik gebruik mijn metalen zeef voor alles. Groenten, rijst of pasta afgieten, bonen uit blik afspoelen, gefrituurde dingen in laten uitlekken, soepen zeven…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s