Rabarber Meringue Taart

Wat is er nu lekkerder dan frisse rabarber in de lente? Deze rabarbertaart is afgeleid van een Frans recept. Bij onze Franse vrienden kregen we eind april vaak deze geweldige friszure en romige taart voorgeschoteld. Ik heb er vervolgens nog meringue aan toegevoegd voor een extra feestelijk voorkomen. Moeilijk? Nee hoor! Dit recept is behoorlijk eenvoudig en de taart smaakt goddelijk, dus snel aan het bakken!

Rabarber meringue taart

Bereidingstijd   50 minuten
Aantal personen   10

deeg

200 gr bloem + extra
80 gr roomboter
80 gr kristalsuiker
half kopje water
snufje zout

vulling

125 gr crème fraiche
1 groot ei (biologisch)
2 el kristalsuiker
4 stengels rabarber

Meringue schuim

3 eiwitten
100 gr kristalsuiker

springvorm van 23 cm
vershoudfolie

Rabarber meringue taart

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het bloem met de suiker en het zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en doe bij de bloem. Snijd met twee messen de boter door de bloem heen. Giet er een klein scheutje water bij. Meng het deeg nu met de hand en kneed door tot het deeg samenhangend is. Voeg eventueel iets meer water toe. Vorm een bal, wikkel in vershoudfolie en leg in de koelkast voor minstens 20 minuten.

2. Was de rabarber. Verwijder eventule plekjes en de droge einden. Snijd in schijfjes van ongeveer 0.5 cm.

3. Vet de springvorm in met boter. Strooi er wat bloem overheen en keer de vorm tot alles met een dun laagje bloem is bedekt. Klopt het overtollige bloem uit de vorm.

4. Haal het deeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op een schoon werkblad en rol het deeg uit tot een ronde lap. Keer het deeg wanneer het begint te plakken en bestuif dan opnieuw met bloem. Vouw het deeg om de deegroller of vouw een aantal keer dubbel. Let op, het deeg scheurt makkelijk. Leg in de vorm en druk iets aan. Snijd met een mes al het deeg boven 3 cm rondom weg.

5. Verdeel de rabarber in de vorm en zet voor 30 minuten in de oven.

6. Klop het ei met de crème fraiche en de suiker glad. Haal de taart na 30 minuten uit de oven en giet hier de crème overheen. Zet voor 15 minuten opnieuw in de oven.

7. Haal de taart uit de oven en laat deze volledig afkoelen. Splits de eieren en gebruik de 3 eiwitten. Klop de eiwitten in een volledig schone kom tot deze pieken beginnen te vormen. Tijdens het kloppen beetje bij beetje de suiker toevoegen. De eiwitten zijn stijf wanneer je de kom op de kop kunt houden. Verwarm de oven op 180 graden.

8. Verdeel het opgeklopte eiwit over de taart met een spatel en vorm wat pieken. Zet nu voor 15 minuten in de oven op 180 graden. Controleer tussendoor of de taart niet te snel donker kleurt. Laat iets afkoelen en serveer direct. Er gaan ongeveer 10 punten uit deze taart. Eet smakelijk!

Rabarber meringue taart

Je kunt de taart nog prima twee dagen bewaren in de koelkast. Is rabarber niet in het seizoen? Deze taart kun je ook maken met appel of een citroencrème.

♥ meisjevanhetlicht

4 gedachtes over “Rabarber Meringue Taart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s