Hoe gezond is de Groene Smoothie?

De groene smoothie is sinds een paar jaar wel zo’n beetje ingeburgerd in food land. Ze zijn ondertussen zelfs kant en klaar verkrijgbaar bij de supermarkt. Maar hoe gezond is zo’n groene smoothie ten opzichte van een gewone fruit smoothie? En zijn er ook negatieve aspecten? Bij deze een terugblik naar 2015 toen een eerste versie van dit artikel verscheen!

Groene smoothies zijn in principe gezonder dan gewone smoothies en het kan nooit kwaad om wat extra (blad)groente binnen te krijgen. Hoe gezond de smoothie is hangt wel af van hoeveel groente er in zit. Een schamele 10% spinazie gaat er natuurlijk niet voor zorgen dat je ineens je twee ons groente binnen hebt gekregen! Je kunt groene smoothies dus het beste zelf maken, met een flinke dosis groen er in ten opzichte van de hoeveelheid fruit. Onderaan de blogpost vind je een aantal aantrekkelijke combinaties. Maar eerst de voor- en nadelen van groene smoothies nog even op een rijtje.

 

Voordelen
  • Groene smoothies maken het makkelijk om grote hoeveelheden groene bladgroente binnen te krijgen en te verwerken.
  • Door het nuttigen van groene smoothies krijg je veel vitaminen en mineralen binnen. Dit vormt een goede aanvulling op onze dagelijkse voeding.
  • Groene smoothies geven een vol gevoel, terwijl ze laag in calorieën zijn.

 

Nadelen
  • Er wordt  beweerd dat ons verteringssysteem er niet op gebouwd is om zulke grote hoeveelheden rauwe groente in een keer te verwerken, waardoor de darmen van streek kunnen raken.
  • Veel groene smoothies worden koud gedronken, waardoor het lichaam extra energie moet vrijmaken om de smoothie te verwerken, zeker in de ochtend op een nuchtere maag.
  • Groene smoothies bestaan meestal uit een combinatie van groente en fruit. Doordat dit vermengd in de maag terecht komt, blijft dit net zo lang in de maag tot het moeilijkst te verteren bestanddeel verwerkt is. Hierdoor blijft fruit te lang in de maag, waardoor het gaat fermenteren. Dit zou een ongunstig effect hebben.
  • Doordat groene smoothies complex zijn in samenstelling, zijn ze moeilijk te verteren en worden lang niet alle gunstige voedingsstoffen opgenomen. (Een website oppert dat je in je groene smoothie kunt spugen alvorens deze te nuttigen, zodat deze beter te verteren is. Bah, dat gaan we dus niet doen!)
  • Volgens de ayurvedische leer kunnen groene smoothies er op den duur voor zorgen dat ons immuunsysteem uitgeput raakt en onze lichamelijke balans verstoord wordt.
  • Er gaan veel vezels verloren doordat groene smoothies gepureerd worden. Hierdoor worden ook de suikers uit het fruit sneller opgenomen dan wanneer fruit normaal gegeten wordt.

De lijst met nadelige aspecten is vrij lang, maar het is de vraag of dit allemaal helemaal waar is, aangezien hier weinig wetenschappelijk onderzoek over beschikbaar is. Ik kan me wel voorstellen dat het overmatig drinken van groene smoothies niet altijd een goed idee is. Maar dat geldt voor alles: gebruik met mate!

Mocht je de bovenstaande punten nou wel erg serieus nemen, maar geen afstand willen doen van je geliefde groene smoothies, dan zou je de onderstaande ingrediënten kunnen toevoegen aan je mix:

Vetten, zoals een lepel kokosolie of volle yoghurt
Gember
Geelwortel
Citroen

Deze toevoegingen zorgen ervoor dat de smoothie meer te bieden heeft en makkelijker te verteren is. Ook wordt er geopperd om niet al te veel superfoods in je smoothie te gooien, omdat dit de complexiteit verhoogt, waardoor het moeilijker te verwerken wordt voor onze darmen. Tot slot worden de tips gegeven om groene smoothies niet al te vaak en niet al te koud te drinken.

Zelf drink ik zo nu en dan een groene smoothie, maar ik probeer het niet te overdrijven. Hierbij in ieder geval mijn favoriete combinaties voor groene smoothies.

 

Fris en fruitig *

Ananas
Andijvie
Kiwi
(+ water voor de gewenste dikte)

– – –

Zoet en vol *

Spinazie
Mango
Sinaasappel
(+ water voor de gewenste dikte)

* Deze smoothies hebben geen vaste verhouding. Varieer en voeg als je wilt elke keer iets meer bladgroen toe om te wennen aan de smaak.

– – –

Pittige energie boost

100 ml Amandelmelk of kokoswater
een paar handen Veldsla
Gember (klein stukje)
1 el chiazaad (even 10 min laten weken voor gebruik in een beetje water)
kleine banaan
1 kiwi
1 tl kokosolie
(+ eventueel water voor de gewenste dikte)

– – –

Nog een kleine tip bij maken van groene smoothies is om eerst het bladgroen met een beetje water of vloeistof te blenden, om dan vervolgens als dit glad is het fruit toe te voegen. Op deze manier wordt de smoothie mooi glad en zitten er geen grove stukjes blad meer in, vooral bij boerenkool is dit namelijk niet zo lekker!

Geniet ervan en drink met mate 😉

Geplaatst in: Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s