Pasta Perfect

We eten in Nederland behoorlijk wat pasta. Ik maak ook zeker wel minstens één keer per week pasta, want wat is het een veelzijdig product! In deze blogpost lees je mijn tips om je pasta nog lekkerder te maken. Van het koken van de pasta tot en met de saus.

zalm spinazie speltpasta

Pasta koken

Het begint natuurlijk allemaal met het koken van de pasta. Gebruik hiervoor ook echt een ruime hoeveelheid water (in ieder geval minstens 1 liter per 100 gram). Wanneer je de pasta in een te klein pannetje doet, kookt deze niet gelijkmatig of wordt de pasta niet goed gaar. Om je pasta meer smaak te geven kun je zout toevoegen aan het pastawater. Doe het zout pas in de pan wanneer het water kookt, anders duurt het langer om het water aan de kook te krijgen. Wanneer je de pasta afgiet, kun je wat pastawater bewaren – vaak is een half kopje genoeg – om de pastasaus die je gemaakt hebt iets mee te verdunnen.

Let er ook op dat de verpakking niet áltijd gelijk heeft. Vaak klopt het aantal minuten dat de verpakking aangeeft dat je de pasta moet koken wel, maar dit wil ook nog wel eens mis gaan. Koop je een bepaalde pastasoort of merk voor het eerst? Proef de pasta dan een paar minuten voor het einde van de kooktijd even voor. Langer koken kan altijd!

Saus en Pasta

De pasta zo op tafel zetten is uit den boze. De pasta gaat dan plakken en dat is nergens voor nodig. Gooi de pasta bij de saus in de pan, zodat de saus zich mooi aan de pasta kan hechten. Dit maakt echt het verschil. Wanneer je de pasta bij de saus gooit en nog heel even doorhit, gaart de pasta nog wel iets na. Kook de pasta daarom al dente. En let er ook op dat sommige pastasoorten meer geschikt zijn voor bijvoorbeeld romige sauzen en andere juist voor rode saus. Pasta met een licht ruw oppervlak laat de saus mooi aan zich hechten.

Neptunus Droom spelt pasta

Ingrediënten

Pasta mag schitteren in eenvoud, maar dan moet je wel goede ingrediënten gebruiken. Dus maak je een spaghetti bolognese? Koop dan goed gehakt – ik gebruik zelf vaak tartaar – en snijd de verse groente zelf in plaats van een zakje voorgesneden groente in je saus te gooien. Maak je een pasta met pesto? Maak dan de pesto zelf, dat kost je slechts enkele minuten en is gezonder én smaakvoller.

Als je je pasta net wat extra smaak wilt meegeven, kun je er wanneer je de saus van het vuur haalt nog een scheutje extra vergine olijfolie overheen gieten. Dit werkt vooral uitstekend bij rode pastasauzen. Roer door en serveer direct. Door de olijfolie na het koken toe te voegen, blijft de smaak in tact. De geur is dan echt fantastisch!

de kaas

Om je pasta af te maken kun je natuurlijk niet zonder parmezaan of pecorino. Ook hier geldt: gebruik goede producten. Veel geraspte kaas uit de supermarkt is slecht van kwaliteit of pretendeert iets te zijn wat het niet is. Trap dus niet in de nep-parmezaan strooibussen en zakjes, maar koop een stuk parmezaan en rasp het zelf. Veel smaakvoller en vaak ook goedkoper. Kun je niet tegen koemelk? Gebruik dan pecorino, dit is een schapenkaas.

zalm spinazie speltpasta

Ben ik iets vergeten te noemen of heb je een onmisbare pasta-tip? Laat dan vooral een reactie achter!

 

En zie hier alle pastarecepten op de blog

Gerookte kip pastasalade
Zomerse pastasalade
Pasta ovenschotel met aubergine en buffelmozzarella
Speltpasta met zalm en spinazie
Pasta Arrabiata
Verse pasta met amandelpesto en paddestoelen

 

♥ MEISJEVANHETLICHT

Een gedachte over “Pasta Perfect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s