Favoriet seizoensproduct: Verse Vijgen

Als ik boodschappen doe probeer ik altijd te letten op het kopen van seizoensproducten. Wat er op dit moment in de winkels ligt en mijn hart heeft gestolen? Verse vijgen! Ze zijn ontzettend gezond, heerlijk bij het ontbijt in de yoghurt, als tussendoortje, in desserts of bij warme gerechten. Waar moet je op letten bij het kopen van verse vijgen en kun je de schil nu wel of niet eten?

Verse vijgen op ouderwets boerenbont

Allereerst de kwestie van de schil. Deze kun je als de vijgen goed vers zijn prima opeten. De schil moet glad en leerachtig aanvoelen en de vijg is iets zacht. Je wast de vijgen goed, verwijdert het steeltje en snijdt ze dan in partjes. Zijn de vijgen niet zo vers, verwijder dan eerst het steeltje, snijd in partjes en trek per partje de schil er af.

Als je vijgen koopt in de winkel of op de markt, let er dan op dan er geen bruine plekjes op de schil zitten en dat de vijgen er niet uitgedroogd uit zien, dan zijn ze niet zo vers meer. Bewaar ze niet langer dan één of twee dagen, vijgen zijn vrij kwetsbaar en nemen dus snel in kwaliteit af. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om groente en fruit in de koelkast te bewaren, maar zorg er wel voor dat het niet op een warme plek staat, zoals bij de verwarming.

Waarom vijgen gezond zijn? Er zitten veel vezels in en ze bevatten omega 3 en 6 vetzuren die goed voor hart en vaten schijnen te zijn. Een gezond tussendoortje is dan ook bijvoorbeeld een schaaltje Griekse yoghurt (rijk aan eiwitten) met een verse vijg in partjes. Eventueel kun je er nog wat honing overheen doen, dat maakt er echt een goddelijk dessert van.

Verse vijgen met volle Griekse yoghurt

Andere klassieke combinaties met verse vijgen zijn parmaham, geitenkaas en gorgonzola. Hier nog een aantal tips voor recepten met verse vijgen:

Gegrilde vijgen met gemberroom van ELLE Eten.
Pizza met verse vijgen, ricotta, tijm en honing.
En bijvoorbeeld dit recept van Yotam Ottolenghi voor verse vijgen met geroosterde zoete aardappels dat in The Guardian stond.

Ook zou je verse vijgen goed kunnen serveren bij een panna cotta. Gebruik bijvoorbeeld dit recept en laat de blauwe bessen coulis weg. Gebruik brede, lage schaaltjes en snijd een vijg in dunne plakjes en leg deze op de panna cotta. Beetje honing er overheen en klaar!

Verse vijgen op ouderwets boerenbont

Tip: wacht niet te lang met het kopen van verse vijgen. Ze zijn op dit moment heerlijk en goed verkrijgbaar op de markt en in de supermarkt!

Hoe eet jij verse vijgen het liefst?

 

 

2 gedachtes over “Favoriet seizoensproduct: Verse Vijgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s