Pompoensoep met Gember

Recepten zijn net als verhalen, ze veranderen wanneer ze worden doorgegeven. Zo heb ik deze fantastische verwarmende soep voor het eerst bij een vriendin gegeten, die zich had laten inspireren door een recept van Green Kitchen Stories. Dit recept is vervolgens weer een eigen interpretatie van de soep die ik bij mijn vriendin heb gegeten.

pompoensoep

Ik maakte voorheen ook al vaak pompoensoep in de herfst (met tijm en crème fraîche), maar had er nog nooit een ‘topping’ bij gegeten. Deze soep is mede door de topping een uitstekende, voedzame maaltijd voor de koudere dagen. De zoete aardappel maakt de soep lekker romig. Het recept is erg simpel en de smaken zijn puur.

pompoen

Om de soep te maken heb je dit nodig:

1 (kleine) pompoen
2 of 3 grote of 4 kleine zoete aardappelen
1 grote winterwortel
2 cm verse gember (geschild en in kleine stukjes)
2 bouillonblokjes (zonder smaakversterkers, bijv. Zonnatura)
1,2 L water
versgemalen zwarte peper en zeezout
een flinke scheut goede olijfolie

topping
1 (grote) aubergine (in blokjes)
blik (400g) zwarte bonen
1/4 tl komijn
1/2 tl kurkuma
versgemalen peper en zeezout
olijfolie om in te bakken

1. Schil de pompoen, verwijder de zaden en snij in stukken van ongeveer 3 bij 3 cm. Schil ook de zoete aardappelen en de wortel en snij deze in plakken. De zoete aardappel gaart sneller, dus snij deze in plakken van zo’n 1,5 cm dikte. De wortel in dunnere plakken snijden. Gooi alle groente in een grote pan met dikke bodem en zet onder water (ik gebruik ongeveer 1,2 liter). Breng samen met de gember en de bouillon aan de kook. Laat op laag vuur ongeveer 25 minuten tot een half uur pruttelen.

2. Verhit voor de topping de olijfolie in een koekenpan of hapjespan. Voeg als de olie heet is de aubergine toe en bak deze op niet al te hoog vuur totdat deze gaar is. Voeg tijdens het bakken de komijn, de kurkuma en versgemalen peper en zout naar smaak toe. Als de aubergine gaar is, de uitgelekte zwarte bonen toevoegen en even meebakken. Afdekken en opzij zetten, terwijl je de soep afmaakt.

3. Als de blokjes pompoen, wortel en zoete aardappel zacht zijn (prik er even in met een vork om dit te checken) met een staafmixer de soep glad pureren. Eventueel nog wat water toevoegen tot de gewenste dikte. De soep mag redelijk dik blijven, zodat de topping er als het ware op blijft liggen. Afmaken met olijfolie en naar smaak versgemalen peper en zeezout.

IMG_0529

De soep serveren met een flinke schep topping erin. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s