Favoriete Kerstrecept: De Boeuf Bourguignon van mijn vader

Iets meer dan een jaar geleden verscheen dit recept op de blog. Aangezien het bijna Kerst is, nog even een terugblik op dit fijne recept. Dus heb je nog geen idee wat je gaat koken met Kerst: zoek dan niet verder!

Peperkorrels

Lekker eten en hier volop mee bezig zijn is niet iets dat de laatste jaren is komen aanwaaien. Het is me letterlijk met de paplepel ingegoten. Al zo lang als ik me kan herinneren werden er zo nu en dan speciale gerechten gemaakt. De Boeuf Bourguignon van mijn vader is daar één van. Omdat de Kerstdagen naderen en dit bij uitstek een fantastisch en feestelijk gerecht is om te maken voor grote gezelschappen, deel ik hier nu op veler verzoek het recept.

Er zijn talloze recepten voor Boeuf Bourguignon te vinden, maar helaas gebruikt een groot deel van de Nederlandstalige recepten slechts een half litertje rode wijn. Het is ten slotte wel – letterlijk – een Bourgondisch recept, dus vooral niet bezuinigen op de hoeveelheid wijn die je er in stopt!

Zoals mijn vader het zegt: ‘Boeuf Bourguignon is een traditioneel en feestelijk Frans gerecht voor een groter gezelschap (of voor 2 dagen, 2e dag nóg lekkerder) dat altijd in de smaak valt bij “full-time” en “part-time” vleeseters.’

Laurierblad

Bereidingstijd    30 minuten (+ 5 minuten om het gerecht af te maken + 2 tot 5 uur stooftijd)
Aantal personen   8

2 el olijfolie
1 ½ à 2 kg magere runder riblappen (of eventueel sucade)
2 à 3 dikke uien, gesneden
1 à 2 ons mager gerookt spek, in blokjes
zwarte peper uit de molen

1 à 1 ½ fles rode wijn*  (het vlees moet onder staan)
2 borrelglaasjes cognac
2 winterwortels, in plakjes
250 gram biologische (kastanje)champignons, in plakjes of kwarten
2 teentjes knoflook, in plakjes
1 theelepel zout
1 tl tijm
3 laurierbladen
1 bosje peterselie, samengebonden
½ blikje tomatenblokjes (of het equivalent aan zelf gesneden rijpe tomaten)

1 à 2 el aardappelmeel (afhankelijk van de bindkracht, die naar mijn ervaring niet altijd gelijk is)
1 bosje platte peterselie, fijngehakt

1. Snijd het vlees in dobbelstenen en braad deze al roerend met de olie aan in een grote braadpan. Tegen de tijd dat het vocht uit de pan verdwijnt en het vlees bruin wordt, de uien, peper en het spek toevoegen.

2. Als alles kleur krijgt, de wijn en de cognac toevoegen, evenals de wortels, paddestoelen, tijm, laurier, peterselie, knoflook, zout en de tomatenblokjes. Alles zo zacht mogelijk laten stoven tot het vlees gaar is. De stooftijd hangt o.a. af van de kwaliteit van het vlees en de leeftijd van de koe. Over het algemeen moet de Boeuf minimaal 2 tot 3 uur stoven.

3. Verwijder na de stooftijd het bosje peterselie. Voor het opdienen het gerecht binden met aardappelmeel. Los het aardappelmeel op in 2 eetlepels koud water of wijn. Beetje bij beetje er wat warm stoofvocht doorroeren; het mengsel terug in de pan doen een minuut al roerend doorkoken tot de saus voldoende gebonden is. De gehakte peterselie erover en opdienen met een dampende pan aardappelen. Eet smakelijk!

Diner

*Bijvoorbeeld een Bourgogne, maar het kan met veel soorten rode wijn, zolang het maar tenminste een redelijke en redelijk krachtige rode wijn betreft.

Tip: Zelf heb ik de laatste keer met uitstekend resultaat de Farnese Fantini Primitivo van AH voor de bereiding gebruikt: € 4,99. Hij kan er ook prima bij gedronken worden.

– – –

Op zoek naar een heerlijk feestelijk dessert om de avond af te maken? Dan kan ik deze desserts van harte aanbevelen! Een frisse volle Granaatappel Frambozen Tiramisu, de altijd goddelijke Eton Mess of een wat meer rustieke Stoofpeertjes Panna Cotta.

 

♥ MEISJEVANHETLICHT

Geplaatst in: Blog

2 gedachtes over “Favoriete Kerstrecept: De Boeuf Bourguignon van mijn vader

  1. Maria Bregitta Schuitemaker zegt:

    Hoi Francine,

    Uiteraard kende ik deze Boeuf Bourguignon al, maar dit jaar heb ik hem zelf gemaakt voor mijn verjaardag afgelopen zondag. Het was een groot succes, ook bij mijn nieuwe lief (uit Frankrijk!) en de vriendin van mijn oudste broer uit Italië, beiden echte gastronomen. Dank voor het recept dus!

    ________________________________

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s