Van Foodporn naar Soulfood

Hoewel het naar mijn idee goed is dat er de afgelopen jaren steeds meer aandacht is voor wat we eten, is er ook iets vreemds aan de hand. Waar eten vroeger bovenal – en dat lijkt vreselijk vanzelfsprekend – zintuiglijk gezien vooral te maken had met smaak, ontstaat er steeds meer een visuele cultuur ten aanzien van ons eten. Ik doe daar zelf als zogenaamde foodblogger natuurlijk ook aan mee, maar het zet me wel aan het denken. Waar gaat eten nu eigenlijk over, wat zijn de functies van eten?

ei met spek en rucola

#foodporn
Als je op Instagram zoekt op de hashtag ‘foodporn’ krijg je het bizarre aantal van 51,806,909 berichten. Het mag dus duidelijk zijn dat dit een wijdverbreid fenomeen is. Een groot deel van de  foto’s bestaat uit zorgvuldig georkestreerde bordjes en kommetjes met kunstzinnig gerangschikte plakjes groente, besjes, etc. De zogenaamde sunshine bowls zijn hier ook een goed voorbeeld van.

Deze foto’s zijn vaak niet eens gemaakt om het gefotografeerde op te eten, maar slechts om het fotograferen zelf. Met als doel om hier digitale waardering mee te ontvangen. Zoals bloggers ook vaak zeggen; je eten is altijd koud. Aangezien het altijd eerst op de foto moet. Dat is best raar als je bedenkt dat eten zo veel meer is dan alleen iets visueels en iets dat lekker smaakt.

Verbinding en gastvrijheid
Los van dat eten er is om ons in leven te houden, kan eten ook troost zijn, het kan mensen en culturen met elkaar verbinden en het is een teken van gastvrijheid.  En dan maakt het niet uit of het gaat om een simpele pasta, een buurtmaaltijd of een acht-gangen-diner. Dat eten gastvrijheid betekent, is iets waar ik mee opgegroeid ben en wat ik van huis uit heb meegekregen. Als er familie op bezoek komt, wordt er uitgebreid gekookt. Maar ook vrienden, collega’s en uitwisselingsstudenten werden altijd gastvrij ontvangen, het liefst met een goede maaltijd. Ik vind dat een mooi gebaar en in veel culturen is dit ook vanzelfsprekend. Eten deel je, je geniet er samen van en je verwelkomt er mensen mee.

lunch Italië

Liefde, zorg en aandacht
Als je kijkt naar hoe eten verbinding en gastvrijheid kan betekenen, wordt het ineens heel erg onlogisch om eten alleen vanuit een visueel perspectief te benaderen. Zeker wanneer het daar stopt; bij de likes en comments. Dat betekent absoluut niet dat eten er niet lekker uit hoeft te zien of dat het visuele aspect er niet toe doet, maar dat betekent wel dat het goed is om je te realiseren waarom we een prachtige salade op tafel zetten of uren in de keuken staan. Dat is omdat we respect hebben voor onze gasten, geliefden, familie, vrienden en onszelf. Eten dat met zorg, liefde en aandacht is bereid, is een uiting van diezelfde waarden naar de mensen aan wie je het eten serveert. Daarom is het ook zo belangrijk dat het uit het hart komt. En dat is precies waarom foodporn niets meer is dan een plaatje om boven te kwijlen en slechts recht doet aan één aspect van eten, namelijk het visuele. Dat is geen schande, ware het niet dat we soms toch echt even herinnerd moeten worden aan wat de rijkdom van eetcultuur werkelijk is!

Dus de volgende keer dat je een fantastische maaltijd op tafel zet voor je gasten, maak dan vooral eens geen foto’s van al het moois dat er op tafel staat, maar geniet samen van het eten en van het moment!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s