De Groene Nuance

Iedereen die ook maar iets met eten te maken heeft, de krant leest of social media regelmatig checkt, kan het niet ontgaan zijn: de ophef over het interview met de dames van The Green Happiness in de NRC. Als foodblogger kán ik niet uitblijven met een reactie hierop.

IMG_3825

 

Groene gekte

Alle opmerkelijke uitspraken uit het artikel in de NRC zijn al wel voorbij gekomen en gereproduceerd in verschillende media, maar hierbij toch nog even een greep uit de meest vreemde exemplaren: ‘geen eieren, [dat is] de menstruatie van een kip’, ‘Het is óf noten, óf avocado, óf een scheutje olijfolie’,  ‘Onze kennis over voeding bestaat al honderden jaren, het is alleen verstoft en vergeten’ en ga zo maar door. In het voorgeschreven dieet, dat zo’n 200.000 mensen – voornamelijk vrouwen – volgen, eet je geen zuivel, gluten en dierlijke producten, maar vooral bergen met groente en fruit. Het liefst rauw. Zogenaamd is dit goed voor je, gaat je huid stralen, wordt alles intern opgeschoond en voorkomt het allerlei gezondheidsklachten. Ik ben er absoluut van overtuigd dat wat meer groente in het gemiddelde dieet geen kwaad kan, maar wat mij betreft is dit complete waanzin. Rauwe groente is niet per se makkelijk verteerbaar en je mist essentiële voedingsstoffen wanneer je geen zuivel én geen vlees én weinig vetten eet. Het voedingscentrum stelt zelfs een onderzoek in naar The Green Happiness, om te kijken of dit dieet niet zorgt voor ondervoeding (‘Onze deskundigen zullen nagaan of je met deze manier van eten wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.’, NRC).

 

Vergeten kennis in een exotisch jasje

In het interview wordt schaamteloos gerefereerd aan kennis die al honderden jaren oud, maar helaas verstoft en vergeten is. Kan iemand mij vertellen over welke kennis dit gaat? The Green Happiness is wat mij betreft bij uitstek een product van globalisatie, trends en social media. Producten als mango en passievrucht zijn dan misschien wel in de zomer verkrijgbaar in Nederland, maar ze worden wel hierheen verscheept vanuit de andere kant van de wereld. Wanneer we het zouden moeten stellen met seizoensproducten van eigen bodem zou het voedingspatroon van The Green Happiness compleet onmogelijk worden. Daarbij worden ook werkelijk alle trends gevolgd op het gebied van voeding, denk aan de zogenaamde smoothie bowls, bliss balls, courgetti en spring rolls met rauwe groente. Op zich prima om eens te maken – variatie is altijd leuk – maar niet echt handig als je weinig tijd hebt en ‘gewoon’ gezond wilt eten.

goji bessen

 

Kritiek op foodblogs

Er wordt flink uitgehaald naar foodbloggers in het algemeen en nu moet ik zeggen dat ik me in een deel van kritiek wel kan vinden. Veel foodblogs floreren bij het presenteren van alternatieve manieren van eten. Denk aan glutenvrij, lactosevrij, raw food en veganistisch eten. Deels is dit een goede ontwikkeling en kun je dit zien als een democratisering van kennis. Kennis, waaronder recepten, worden beschikbaar voor een groot publiek, waardoor het makkelijker wordt om op een andere manier te eten. Bijvoorbeeld om redenen als allergie, duurzaamheid, diervriendelijkheid of lokaal eten. Dat is wat mij betreft mooi. Wat gaat er dan toch mis? Wanneer je het hebt over voeding en de kennis hierover, dan kun je vaststellen dat voeding ongelooflijk aan trends onderhevig is en dat er vreselijk veel onzin wordt gepubliceerd. Daar ben ik zelf ook gevoelig voor. Als je er in gelooft dat eten bepaalde dingen kan genezen, dan ga je op zoek naar een methode. De kracht van een goede voeding mag ook niet onderschat worden, maar voedingspatronen als die van The Green Happiness zijn gewoon niet wetenschappelijk onderbouwd en niet geschikt voor iedereen. En dat is precies waar het wat mij betreft gevaarlijk wordt. Je kunt je dan ook afvragen wat de motivatie is. Is dit een succesvol bedrijf dat perfect inspeelt op trends en gevoeligheden bij haar doelgroep, of zijn ze er echt van overtuigd dat dit voedingspatroon gezond is?

 

Mijn visie

Gezond eten en leven is voor mij belangrijk, maar het moet geen last worden. Verder betekent ‘gezond’ voor mij ook dat voeding niet overmatig complex moet worden. Als je kijkt naar diëten waar mensen gemiddeld oud op worden, is de conclusie vaak een combinatie van veel verse groente, fruit, gezonde vetten, niet overmatig veel vlees en geen verwerkte producten (denk aan de pakjes en zakjes en fastfood). Verder is het goed om niet te veel zout en alcohol binnen te krijgen, maar ook daar hoef je niet spastisch over te doen. Een glaasje wijn bij het eten is prima. Wanneer je in het weekend een keer echt uitgebreid kookt, bak dan ook gewoon een heerlijke taart of maak een extravagant toetje. Het is leuk om de mogelijkheden te verkennen om met alternatieve producten te bakken en te koken – dat doe ik hier op de blog ook regelmatig – maar dat betekent niet dat je dogmatisch moet worden over suiker, vet en zuivel. Kijk gewoon waar jij goed op reageert, gebruik je gezonde verstand en kies voor verse producten. Dan zit het meestal wel goed!

 

♥ Meisjevanhetlicht

 

2 gedachtes over “De Groene Nuance

  1. levenomteeten zegt:

    Goed stuk! Ik ben het helemaal met je eens. Vooral ook je opmerking dat het dieet onmogelijk zou worden als je het met lokale seizoensproducten zou moeten gaan doen. Deze opmerking ga ik misschien nog wel eens zelf gebruiken voor een blog. Want leuk hoor al die foodbloggers die met de meest exotische ingrediënten een nieuwe lifestyle ontwikkelen. Maar dat is niet helemaal hoe de wereld echt in elkaar steekt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s