Smaakvolle Boerenkool Stamppot

Onze klassieke Hollandse boerenkool stamppot is zo ongezond nog niet! Door de aardappels net onder water te zetten en de boerenkool er bovenop te leggen (in plaats van andersom!) wordt de boerenkool prachtig gestoomd en blijven de voedingsstoffen goed behouden. Verder kun je de stamppot smeuïg maken door het kookvocht op te vangen en te gebruiken in plaats van melk. In het kookvocht zitten namelijk veel (in water oplosbare) vitamines uit de groente. Dit verrijkt de stamppot ook nog eens.

rode boerenkool

Wil je ook een zo gezond mogelijke heerlijke boerenkool stamppot maken met veel smaak? Gebruik dan het onderstaande recept! Dit is hoe ik mijn stamppot boerenkool altijd maak.

 

Bereidingstijd   30 minuten.
Aantal personen   3 (of 2 hele grote eters)

300 gr boerenkool
1,2 kg iets kruimige aardappels
2 uien
200 gr rookspek* (in blokjes)
klontje boter
1 el zonnebloemolie
1/2 tl grof zeezout
versgemalen zwarte peper
rookworst*

voor erbij

augurkjes
zilveruitjes
grove mosterd

1. Was de boerenkool en snijd in reepjes (tenzij je het gewassen en gesneden heb gekocht) en schil de aardappels. Spoel de aardappels koud af en doe ze in een ruime pan. Giet hier warm water bij totdat ze net onder staan en voeg het zeezout toe. Leg de boerenkool erbovenop en druk aan tot de deksel er op kan. Breng aan de kook. Vanaf het moment dat het water kookt 20 minuten laten koken.

2. Leg de rookworst in een pan en giet er kokend water overheen. Dek af met een deksel en laat staan tot de stamppot klaar is.

3. Verwijder de buitenkant en snipper de uien. Doe de boter en de olie in een (kleine) koekenpan en voeg de uien toe. Fruit de ui ongeveer 5 minuten op matig vuur tot deze glazig is. Roer regelmatig. Voeg dan de spekjes toe en bak deze ongeveer 10 minuten op matig vuur mee.

4. Wanneer de kooktijd om is, giet je de aardappels en boerenkool af. Vang het kookvocht op door een groot vergiet in een kom te zetten. Doe de spekjes met de ui en het vet uit de koekenpan bij de aardappels en de boerenkool. Strooi er versgemalen peper overheen. Stamp alles met een stamppot-stamper en voeg naar smaak beetje bij beetje wat van het kookvocht toe om de stamppot smeuïg te maken.

5. Haal de rookworst uit de pan (en uit het plastic als deze vacuüm verpakt was) en snijd in plakjes. Schep de stamppot in de borden en serveer met grove mosterd, zilveruitjes en augurkjes. Eet smakelijk!

boerenkool stamppot

* Ik ben persoonlijk groot voorstander van biologisch vlees en raad dan ook aan om dat voor dit recept te gebruiken. Biologisch (en scharrel) varkensvlees is in vergelijking tot bijvoorbeeld kip relatief betaalbaar en goed verkrijgbaar bij de supermarkt. Hierbij nog even drie goede redenen om biologisch vlees te eten (in mindere mate gaan deze ook op voor scharrelvlees):
1. Het smaakt beter.
2. De dieren hebben een aanzienlijk beter leven dan in de bioindustrie. Ze hebben meer ruimte, beter voedsel, buitenruimte en worden korter vervoerd naar de slacht, wat een hoop dierenleed voorkomt.
3. In de biologische veeteelt wordt geen preventieve antibiotica gebruikt (dat ook deels in het vlees terecht komt) en op den duur antibiotica resistentie tot gevolg kan hebben bij mensen.

 

♥ MEISJEVANHETLICHT