update: nog steeds zwanger! + tips

Even een kleine update, want ik zit ondertussen alweer bijna in de achtste maand! De oplettende lezer zal hebben gezien dat er nauwelijks meer recepten zijn verschenen en dat de frequentie van plaatsen toch wel wat omlaag is gegaan. En dat is niet zo gek, want zo’n beetje alles verandert aan hoe, wat en wanneer je eet. Tel daar een grote behoefte aan slaap, een normale werkweek en wat minder energie bij op en het is wel duidelijk. Toch mag ik niet écht klagen hoor, want tot dusver gaat alles heel voorspoedig!

In deze blogpost niet alleen een update, maar ook wat van mijn tips voor tijdens de zwangerschap. Uiteraard grotendeels gebaseerd op eigen ervaring, dus kijk vooral wat voor jou werkt.

Zwanger zijn is op z’n lichtst gezegd een interessant proces. Je lichaam verandert sneller dan je soms mentaal kan bijbenen, er beweegt een mini-mensje in buik en je moet je steeds aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat proces is ontzettend bijzonder, maar ook best vermoeiend, vooral aan het begin en in de laatste maanden. Ik dacht de dans te ontspringen en super fit te blijven tot het einde, maar dat is simpelweg onmogelijk met een in snel tempo groeiende buik. Zeker wanneer je baby zich af en toe gedraagt als een baksteen die onderin je buik zwaar ligt te zijn. Gelukkig staan er veel leuke momenten tegenover. Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe de komende twee maanden gaan verlopen!

Wat betreft eten en drinken lees je hieronder wat voor mij wel en niet werkt en wat mijn tips zijn. Daar is natuurlijk onderzoek aan vooraf gegaan – je mag nu eenmaal bepaalde dingen gewoon niet hebben – maar uiteindelijk zal het per persoon verschillen waar je lichaam behoefte aan heeft.

 

Wat werkt

veel drinken

Een open deur, ook als je niet zwanger bent, is dat het echt verstandig is om veel te drinken. Veel drinken is tijdens de zwangerschap extra belangrijk. Je hebt meer vocht in je lichaam en je houdt meer vocht vast. De voornaamste remedies tegen overtollig vocht vasthouden (dikke enkels ugh) zijn niet te lang zitten en veel drinken. Ben je je flesje water even zat, drink dan kamillethee, gemberthee (ook goed tegen misselijkheid!) of brandnetelthee (extra afwaterend). Deze theesoorten kun je allemaal veilig drinken tijdens de zwangerschap. Let wel op de ingrediënten in een doosje, aangezien er soms meer kruiden e.d. aan worden toegevoegd. Hier kunnen ook dingen tussen zitten die je beter kunt vermijden, zoals zoethout wanneer je bloeddruk hoog is.

vezelrijk eten

Je hebt niet alleen meer vocht nodig, je stofwisseling vertraagt ook nog eens (soms met vervelende gevolgen zoals verstopping). Je kunt je stofwisseling een handje helpen door veel vezels te eten. Denk aan verse groente, fruit, zaden en granen. Zelf gooi ik sinds een aantal maanden altijd een extra eetlepel gebroken lijnzaad door de muesli en heb ik gekozen voor een muesli van Dorset Cereal (de simply delicious muesli) die veel vezels bevat en geen toegevoegde suikers. Kiwi’s bevatten ook veel vezels en zijn ideaal als tussendoortje. Mocht je te laat zijn en al verstopt zitten dan schijnt een kiwi op de nuchtere maag uitkomst te bieden (deze tip kreeg een collega van de verloskundige). Een andere tip is chiapudding. Deze kun je makkelijk maken met een glaasje plantaardige melk, vanille-extract en twee eetlepels chiazaad. Regelmatig even roeren, in de koelkast zetten en dan heb je vanzelf een soort pudding. Zeer rijk aan vezels en goede vetten. En best wel lekker! Top eventueel af met vers fruit. Kijk even bij de Groene Meisjes voor een uitgebreider recept.

Het is lastig om continu alles volkoren te eten en hier steeds op te letten, heb ik gemerkt. Ik probeer in ieder geval niet meer dan één maaltijd per dag te eten waar witmeel in zit, zoals pasta.

goed ontbijten

Ik had het hierboven al even over mijn favoriete muesli van dit moment. Hier nog wat extra aandacht voor het ontbijt. Wat ik echt heb gemerkt is dat een gedegen (vezelrijk) ontbijt helpt om de dag goed te starten. En ja, dat opstarten gaat wel wat langzamer dan normaal. Neem ondanks de extra traagheid wel even de tijd om te ontbijten, bijvoorbeeld met yoghurt en muesli, havermout of volkoren boterhammen. Mijn bloeddruk was vooral in het begin van de zwangerschap erg laag. Een goed ontbijt is dan essentieel om niet licht in je hoofd te worden op weg naar werk of tijdens het traplopen!

 

Wat echt niet werkt 

te veel eten / te vet eten

Veel eten is er niet meer bij wanneer je buik al vol zit met andere zaken (baby, placenta, baarmoeder, om maar wat te noemen). Daarbij wordt alles wat slapper, waardoor je eten makkelijker omhoog kan komen. Met brandend maagzuur als gevolg. Gelukkig heb ik hier vrij weinig last van, maar dan moet ik wel echt rekening houden met hoeveel ik eet, vooral tijdens het avondeten, wat meestal de grootste maaltijd van de dag is. Daarbij eet ik het liefst na 20:00 helemaal niks meer. Gedurende de dag kan het helpen om wat vaker te eten en wat kleinere hoeveelheden te nemen. Veel en vet eten, vooral ’s avonds, is echt niet aan te raden, tenzij je graag de hele nacht op onprettige wijze herinnerd wilt worden aan je eten van de avond ervoor..

vergeten om eten mee te nemen

Ik heb niet echt last gehad van rare cravings, maar wanneer je vergeet om genoeg (gezond) eten mee te nemen naar je werk, is het best lastig om niet verleid te worden tot het kopen van gevulde koeken en brownies. Want ja, je hebt honger en gezonde keuzes zijn niet altijd even goed voor handen. Dus zorg dat je genoeg boterhammen, geschrapte worteltjes, ongebrande noten of maaltijdsalades meeneemt. Als je niet zwanger bent is dat uiteraard ook slim, maar met kwaaltjes als een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is het wel extra verstandig om goed op je voeding te letten! Dat scheelt ook weer in de extra kilo’s. Makkelijk mee te nemen salades die goed de avond van te voren kan maken zijn bijvoorbeeld bietensalade, wortelsalade of kikkererwten-bonensalade.

Mijn favoriete rode bietensalade staat niet op de blog, maar is erg simpel. Je kunt in de supermarkt prima kant en klare gekookte bietjes kopen (vacuüm of uit de koeling). De AH heeft deze zelfs gesneden. Verwijder eventueel de uiteindes, snijd de bietjes in blokjes, voeg het sap van een halve citroen, een flinke scheut olijfolie en naar smaak grove Dijon mosterd en zwarte peper toe – even mengen – en je hebt een prima salade. Lekker met feta of geitenkaas!

Ben je ook zwanger en heb je een gouden tip? Laat dan vooral een reactie achter onderaan de post!

 

♥ meisjevanhetlicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s