Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Allereerst wens ik iedereen bij deze graag een fantastisch 2017! Het nieuwe jaar begon voor mij met een flinke griep, wat me direct aan het denken heeft gezet. Misschien is het een goed idee om weer eens kritisch te kijken naar wat ik eet. Welke slechte gewoontes zijn er in geslopen zo aan het einde van 2016? Om 2017 bewust te beginnen hierbij een aantal tips voor de start van een gezond jaar!

hummus 3

1. Minder vlees, meer vega

Groente in de hoofdrol voor 2017! De oproep om minder vlees te eten – en waarom dat een goed idee is – is al vaker op de blog voorbij gekomen. Ondanks dat ik hier zelf uiteraard volledig achter sta, lukt het ook mij niet altijd om dit voornemen volledig waar te maken. Het lijkt me dan ook mooi om hier in 2017 extra op te gaan letten. Twee keer in de week vlees eten is eigenlijk meer dan genoeg. Zo ben je goed bezig voor je gezondheid en zorg je voor een lagere belasting van het milieu. Vergeet dan niet om genoeg peulvruchten, noten en andere eiwitten binnen te krijgen!

2. Minder suiker

Dat suiker slecht is weet iedereen. Toch is het rond de feestdagen verleidelijk om je vol te proppen met kerstbrood, kransjes, bonbons, heerlijke desserts, etc. Het eten van al deze zoete dingen zorgt ervoor dat de behoefte aan suiker ook na de feestdagen blijft bestaan. Even afkicken dus! Eet liever vers fruit.

kokos limoen taart

3. meer (vette) vis

Eigenlijk zouden we allemaal meer vis moeten eten. Vis is een goede bron van eiwitten, is super gezond en bevat allerlei essentiële vetten. Nu tijdens de zwangerschap zou ik al helemaal elke week wel een keer vis moeten eten, toch schiet dat er vaak bij in. De start van het nieuwe jaar lijkt me een prima aanleiding om ook weer vaker vis te eten. Tip: maak een rode of groene Thaise curry met kabeljauw, kokosmelk en veel verse groente. Ontzettend lekker en heel erg gezond.

4. Minder alcohol

Nu drink ik op dit moment natuurlijk sowieso geen alcohol, maar ook als je niet zwanger bent loont het om eens kritisch te kijken naar je alcoholgebruik. Vooral als je vaak een glaasje drinkt of in het weekend jezelf te buiten gaat. Het lijkt wat betuttelend om minder alcohol te drinken, minder vlees te eten, te letten op de hoeveelheden suiker die je binnenkrijgt, etc. Maar als je graag gezond ouder wilt worden, dan is het toch niet zo gek om eens bij jezelf na te gaan of die alcohol wel zo nodig moet. Zo wordt zeker één van de trends voor 2017: meer mocktails, alcoholvrije drankjes en mixjes. En dat hoeft zeker niet saai te zijn! Het zou wel leuk zijn als de horeca hier ook aan mee doet en de opties zich niet meer hoeven te beperken tot zoete frisdrank, spa rood of thee. Iets meer creativiteit graag!

gin vlierbes basilicum cocktail

Wat zijn jouw goede voornemens op het gebied van eten voor 2017?

 

♥ meisjevanhetlicht

 

2 gedachtes over “Nieuw jaar, nieuwe ronde, nieuwe kansen!

  1. Daphne zegt:

    Gelukkig nieuwjaar! Zelf wil ik wat vaker een gezonde maar makkelijke lunch maken om mee te nemen, die een afwisseling is op mijn standaard bruine boterhammen met hummus. Heb je daar misschien ideeën voor?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s