Naan Brood

Naan komt oorspronkelijk uit Azië en betekent eigenlijk gewoon ‘brood’. Het is heerlijk veelzijdig en eigenlijk best wel makkelijk te maken! Naan brood wordt vaak geserveerd bij India’s eten, maar het is zeer geschikt om ook anders te combineren. In deze blogpost het recept voor naan en drie manieren om het te eten!

zelf naan brood maken

Er zijn veel verschillende recepten te vinden om naan brood te maken. Traditioneel wordt er gebruik gemaakt van desem of gist en in veel moderne recepten van zelfrijzend bakmeel of bakpoeder. Ik heb er in mijn versie voor gekozen om ook bakmeel te gebruiken. Dit maakt de naans snel en makkelijk te maken. Met dit recept maak je vier naans. De bereidingstijd is ongeveer 25 minuten.

 

basisrecept

300 gr zelfrijzend bakmeel (+ extra)
100 gr volle Griekse yoghurt
150 ml water
1/2 tl zeezout
1 el suiker

1. Roer de yoghurt, het water, de suiker en het zout door elkaar. Doe het meel in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en voeg hier de natte ingrediënten aan toe. Roer alles met een spatel goed door tot je een plakkerig deeg krijgt.

2. Bestuif een schoon aanrechtblad met bloem en kneed het deeg enkele minuten door. Het deeg kan erg plakkerig zijn. Voeg dan steeds een beetje bloem toe, totdat het nèt niet meer aan je handen vastplakt. Het deeg moet soepel en zacht zijn. Vorm een bal van het deeg.

3. Smeer een bord of schaal in met een beetje neutrale olie (bijvoorbeeld rijstolie) en maak 4 bolletjes van het deeg. Haal deze bolletjes even door de olie zodat ze niet aan elkaar plakken.

4. Verhit een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag. Duw met je handen een bolletje deeg uit tot een ronde of ovale lap deeg ter grootte van een boterhambordje of iets kleiner. Dit gaat het beste als je ook het aanrechtblad ietsje met olie insmeert.

5. Leg het deeg in de hete koekenpan (een grillpan kan overigens ook heel goed) en draai het na ongeveer een minuut om. Bak nu ook de andere kant en keer eventueel nog een paar keer. Je hebt nu een basis naan brood gebakken.

zelf naan brood maken

naan met koriander

korianderzaad
1 el gesmolten boter of ghee
verse koriander, gehakt

Wanneer je de naan in de pan legt, bestrooi je de naan met gemalen korianderzaad. Wanneer de naans klaar zijn bestrijk je ze met de gesmolten boter of ghee. Serveer met vers gehakte koriander. Erg lekker bij Indiaas eten of curry.

Tip   Wanneer je de naans eerder al hebt gemaakt kun je ze in een hete oven even enkele minuten opwarmen. Een andere optie is de broodrooster (maak ze dan niet al te groot). Je kunt de naans prima een dag van te voren maken. Bewaar ze dan afgesloten.


naan met zalm en dille

100 gr gerookte zalm
1/4 komkommer, in dunne plakjes
klein bosje dille
2 el volle Griekse yoghurt (of crème fraîche)

Gebruik het basisrecept, maar rol de naans iets dunner uit. Wanneer de naans klaar zijn en iets afgekoeld bestrijk je een naan met de Griekse yoghurt. Verdeel hier de dunne plakjes komkommer en de de dille overheen. Verdeel dan de plakjes zalm er over. Leg hier een naan bovenop en snijd met een scherp mes in puntjes. Heerlijk als voorafje of hapje bij de borrel!


naan met sesam

1 el sesamzaadjes

Wanneer je de naan in de pan doet strooi je hier wat sesamzaadjes overheen. Druk lichtjes aan. Let er op dat de sesamzaadjes niet verbranden, keer regelmatig.

Serveer de naans met sesamzaad voor een geweldige aperitief met extra vergine olijfolie, hummus en baba ganoush. Wil je de hummus zelf maken, kijk dan vooral even hier, het is super simpel! Baba ganoush is een dip gemaakt van gegrilde aubergine. Kijk hier voor een recept, want ook dit is prima zelf te maken.

 

Eet smakelijk!

Maak jij ook wel eens naan? Welk recept gebruik jij?

 

♥ MEISJEVANHETLICHT

5 gedachtes over “Naan Brood

    • meisjevanhetlicht zegt:

      Goed idee 😉 Het is inderdaad best wel makkelijk! Ik heb veel recepten bekeken en heb uiteindelijk zelf een soort middenweg gekozen, namelijk wel bakmeel gebruiken i.p.v. gist voor het gemak en volle yoghurt gebruiken om de naans lekker smaakvol te maken.

      Like

  1. Daphne zegt:

    Naans zijn inderdaad zo makkelijk om te maken! Ik ga je tips volgende keer proberen want bij mij branden de extra ingrediënten vaak aan bij het bakken.
    Ik vroeg me wel nog af waarom je suiker bij het deeg doet? Rijst het dan beter?

    Like

    • meisjevanhetlicht zegt:

      Wanneer je suiker gebruikt bij gist rijst het inderdaad beter. Ik weet niet of het echt datzelfde effect heeft bij bakpoeder. Nu vind ik dat de naans wel een heel klein beetje zoetig mogen zijn. Een theelepeltje kan ook prima 🙂

      Like

Plaats een reactie